EVENIMENT: Claudiu Bleont- PARACLISERUL lui Marin Sorescu, pe scena teatrului ploiestean

𝗝𝗼𝗶, 𝟮𝟲 𝗺𝗮𝗶, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟵.𝟬𝟬, 𝘀𝗮𝗹𝗮 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 „𝗧𝗼𝗺𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗴𝗶𝘂” gzduiește un adevărat evenimnet cultural: spectcaolul 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗰𝗹𝗶𝘀𝗲𝗿𝘂𝗹, de Marin Sorescu.

regia: Marcel Țop

În prim plan- o emeblemă a teatrului românesc contmporan-  Claudiu Bleonț (Paracliserul).

O meditație-parabolă pe tema destinului uman, Paracliserul face parte, alături de Iona și Matca din trilogia Setea muntelui de sare. Premiera absolută a avut loc în anul 1971 la Skopje, Macedonia.

„E o doză de mare neliniște în teatrul pe care-l scriu, de anxietate chiar, un vuiet de întrebări puse și nerezolvate. I se pot aplica multe etichete, etichetele pot fi întoarse și pe dos, după un timp, după ce se mai șterge scrisul de pe ele.  Țin mult la tripticul Iona, Paracliserul, Matca, pentru că acolo m-am căutat cu mai multă îndărătnicire. Citite fără dialog, aceste piese pot deveni o carte de filozofie, pe care chiar intenționam s-o scriu, în acel timp, ca tratat și m-a luat teatrul pe dinainte. Teatrul și poezia.” (Marin Sorescu).

„Un spectacol foarte personal și foarte necesar astăzi, când credința bâjbâie în căutarea unor repere.”(Alina Epîngeac)

„Un maraton afectiv, exprimând pe dinafară ura, deznădejdea, nebunia, neputința și izbăvirea, exact așa cum le simțim noi pe dinăuntru, parcă ducând cu sine două ființe: actorul și spectatorul.” (Cristian Lisandru)

„Despre asta este vorba, în fond, în Paracliserul: despre sensul vieții și căutarea lui Dumnezeu.” (Nona Rapotan)

„Murim dezorganizat, topindu-ne ceara, irosindu-ne lacrimile. Până la ultimul. Până la paracliser.” (Lucian Antofi)

O creație ce merită să bucure iubitorii de teatru din Ploiești!

scenografia: Anca Cernea

video-multimedia: Sebastian Gherman

regia tehnică: Bogdan Vladu

Biletele, în valoare de 50 de lei, sunt disponibile la Agenția de Bilete a Teatrului „Toma Caragiu”, tel 0244 522 774, sau online, accesând linkul https://ove.ro/paracliserul

credit foto: Anastasia Atanasoska