Enescu și muzica lumii, la Sinaia

Primăria Sinaia a organizat și în acest an festivalul care marchează la fiecare ediţie, data naşterii marelui muzician român.

 

 

„Ediţia 2014, a XV-a, propune concerte extraordinare cu mari artişti români şi străini şi cu cele mai tinere şi entuziaste ansambluri simfonice din România şi din câteva ţări europene. Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” este organizat de Primăria Sinaia şi Fundaţia “Prietenii muzicii”–Serafim Antropov, Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” , în colaborare cu Lanto Communication. Pe lângă Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, un brand românesc de mare succes la nivel naţional si internaţional ( de curând orchestra a repurtat un succes extraordinar la Berlin, fiind prima orchestră simfonică românească invitată să sustină un concert în celebra sala a Filarmonicii din Berlin), Romanian Sinfonietta Orchestra, infiinţată în 2010 tot la Sinaia, dirijată de maestrul Horia Andreescu, solistă Elisabeth Leonskaja şi cea mai tânără orchestră din România, Orchestra Junior, dirijată de Gabriel Bebeşelea, unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori români, Festivalul propune concerte de excepţie cu Orchestra Naţională de Tineret a Spaniei, dirjor Lutz Köhler, Orchestra Naţionala de Tineret a Franţei, dirijată de Dennis Russell Davies şi avându-o ca solistă pe pianista japoneză Maki Namekawa”, a anunțat Primăria Sinaia.
“Îmi face o deosebită onoare faptul că, și în acest an, Sinaia are ocazia de a găzdui un eveniment de o asemenea anvergură. Orașul nostru este legat din punct de vedere istoric și cultural de personalitatea marcantă a lui George Enescu. Sunt convins, de altfel, că Maestrul a transpus în muzica sa o parte din grația și frumusețea acestui oraș, de care s-a simțit atât de legat. Vă mulțumesc pentru faptul că vă străduiți și reușiți să continuați această tradiție. Sinaia merită trăită și descoperită în armonia muzicii clasice”, a declarat Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.
Potrivit site-ului Primăriei SinaiaProgramul festivalului include şi recitaluri extraordinare susţinute, printre alţii, de pianistii Valentin Gheorghiu, Elisabeth Leonskaja, Roxana Gheorghiu,  violoniştii Liviu Prunaru (Belgia),Valentina Sviatlovskaia( Rusia), Simina Croitoru, pianistii Maruxa Llorente (Spania), Andrei Licaret, violiştii Cristian Ifrim (Spania), Cristian Andris (Elvetia) si Andra Schlutter ( Germania), violonceliştii Marin şi Ştefan Cazacu, Octavian Lup,  contrabasistul Magor Szasz, mezzosoprana Cosmina Stancu, pianiştii Viorica Boerescu, Violetta Stefanescu si Ioana Mandrescu, si unii dintre cei mai talentati tineri români, membri ai Orchestrelor Naţionale de  Tineret ale României.
Ineditul acestei ediţii constă în colaborarea excelentă cu Festivalul “Vară magică” de la Bucuresti prin repetarea unor concerte de la Sinaia în sala mare a Ateneului Român, precizează sursa citată. Festivalul se desfășoară până pe 27 august.