Doar uniti putem trece prin orice incercare… Si ce frumos ar fi fost AZI sa ne salutam cu „LA MULTI ANI, FRATE!”

“Hai să dăm mână cu mână,/ Cei cu inimă română.” Acestea sunt primele două versuri ale strofei întâi, a poeziei “Hora Unirii”, compusă de Vasile Alecsandri și publicată pentru prima dată în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogălniceanu. Muzica acestui poem a fost realizată de compozitorul Alexandru Flechtenmacher și îndeamnă românii de pretutindeni la unitate, întrucât conform ultimelor două versuri ale strofei a patra, “Unde-s doi puterea crește, Și dușmanul nu sporește!”

… Și se făcu atunci sărbătoare, și se făcu ȚARĂ…

Azi la Ploiești, într-un cadru restrâns, condiționat, firește, de… prezența pandemiei, prazniul Unirii Principatelor n-a trecut neobservat. Cel puțin, autoriățile au găsit de cuviință să onoreze aniversarea Unirii Principatelor cu momente solemne, cu flori și cu… acel ceva al memoriei care nu s ecuprinde încuvinte, dar se simte în astfel de momente în care nu festivismul contează, ci… trăirea. Și poate că n-ar fi stricat ca… măcar în treacă de pe vreun alt trotuar, acolo, de la distanță… fizică (NUMAI!), câte-un ploieștean să-și oprească pasul către piață sau chioșcul cu gogoși ori… bilete la pariuri și, pentru o „centimă” de secundă să-și ia gândul la purtare către NEAM și către ȚARĂ. Măcar atât. Zâmbind, luminat că e ROMÂN, e urmaș de-al lui Decebal, Traian, Mihai, Cuza sau… Nichita. Ori… poate ce frumso ar fi fost ca și la Ploiești și… nu numai, oamenii să se salute pe stradă, în parc, la… magazin, cum e obiceiul în Bucovina ori în Ardeal, la ceas de sărbătoare de-asta MARE, cu „La Mulți Ani”…

Iată, însă ce a transmis Azi Prefectul Județului:

„Înfăptuirea Micii Uniri a fost un pas important și un act de curaj, dorit și așteptat de către toți românii. Astăzi, istoria celor 162 de ani ne demonstrează că doar uniți putem trece prin orice încercare, iar sentimentul solidarității ne leagă ori de câte ori suntem puși în fața unor grele încercări.

Am trecut împreună printr-un an extrem de greu, prin restricții care ne-au reorganizat viețile și am înțeles că doar printr-un efort comun ne putem recâștiga viețile normale.

Faptul că suntem astăzi aici, fie și într-un cadru restrâns, că putem aduce un cuvânt de mulțumire înaintașilor noștri, că rememorăm un an dificil, cum a fost 2020, că avem ocazia să le mulțumim din nou celor care au fost și sunt în prima linie, dar și faptul că avem șansa să punctăm planurile pentru viitorul apropiat reprezintă dovada că putem face față oricărei provocări.

Ne punem speranța în reușita campaniei de vaccinare, care ne poate reda bucuria de a-i îmbrățișa fără griji pe cei dragi, dar și în responsabilitatea tuturor de a respecta măsurile de protecție sanitară.

Să rămânem uniți pentru binele nostru al tuturor, pentru mândria și respectul urmașilor noștri!”