Dezvelirea statuii Regelui Mihai la Sinaia. Imagini si cuvinte ce graiesc…

„Majestatea Voastră, Altețele Voastre Regale,

Doamnă Președinte a Senatului,

Domnule Președinte,

Domnule Ministru al Culturii,

Doamnă Consilier de Stat,

Domnilor Deputați,

Domnule Prefect,

Domnilor Președinți ai Consiliilor Județene Bihor și Brașov

Domnilor Primari,

Domnilor membri ai Consiliului Local Sinaia

Excelențele Voastre Doamnelor și Domnilor Ambasadori,

Preasfinția Voastră,

Dragi Ostași ai Armatei Române,

Doamnelor și Domnilor,

Dragi sinăieni,

Ne aflăm într-un moment istoric, Majestatea Sa Regele Mihai I al României, un SINĂIAN care nu a încetat să-și iubească și să își conducă semenii, nici în cele mai aspre momente ale istoriei.

Sinaia a dat României ultimul rege!

Născut aici, la Palatul Foișor, Majestatea Sa a rămas pentru români ultimul simbol al independenței și unității. Cu toții l-am urmat în tăcere și i-am ascultat mesajele menite a ne da credință într-o Țară mai bună. Chiar și astăzi, vorbele sale, alături de faptele sale, ne sunt călăuze în labirintul imaturității politice și a lipsei de asumare. Prețul plătit pentru a salva fiecare picătură de sânge autohton a fost unul cumplit pe care numai cei sfinți îl pot alege.

Ne întrebăm, adesea, cum am fi fost astăzi dacă am fi avut șansa guvernării sale. Toate răspunsurile ne sunt dictate de valorile pe care le-am fi învățat, generație după generație, valori care ne-ar ajuta astăzi să facem cele mai bune alegeri pentru noi toți. Este cumplit de greu să vezi și să acționezi dincolo de nevoile tale! Ne place să credem că facem cu toții asta dar, de cele mai multe ori, ne amăgim.

Am avut onoarea să-L întâlnesc, pe Majestatea Sa, să-L ascult și, mai ales, să-I înțeleg trăirile. Mi-a fost și îmi va rămâne mereu un reper moral în acțiunile mele.

Îmi amintesc prima întâlnire. Dar cea mai însemnată este următoarea: Eram tânăr primar și mi s-a oferit șansa de a dărui Majestații sale un cadou unic. Vă este bine cunoscută trista amintire când Majestății Sale i s-a refuzat întoarcerea în țară, în așa-zisa lipsă a unui document care să îi ateste cetățenia română. Regele nu avea un certificat de naștere care să îi permită acordarea unui buletin prin care să dovedească apartenența la poporul român.

Între timp Statul român și-a revenit în simțire și a depășit acel moment, așa am ajuns, în 2008, când a avut loc prima vizită oficială la Castelul Peleș, la Sinaia, după 60 de ani. Atunci am pregătit o primire pe măsură.

Era o frenezie în Primărie de îți era mai mare dragul. Un funcționar vechi sinăian a venit la mine și mi-a spus că trebuie să îmi mărturisească ceva. L-am ascultat și din nou am înțeles de ce Sinaia este păstrătoarea valorilor regale. Ascuns bine și păzit, mi-a fost adus registrul de nașteri din 1921, unde apare “certificatul de naștere” al Majestății Sale. Fusese păstrat în secret de frica regimurilor care îl doreau pierdut.L-am refăcut și I l-am înmânat Majestății Sale odată cu Cheia Orașului.

Sinăienii și-au iubit Regele!

Astăzi își aduc omagiul prin acest monument edificat spre zilnica aducere aminte a celui care ne-a arătat ce înseamnă cu adevărat să lupți pentru România. Știm cu toții că trecem prin momente grele.

Ne luptăm cu o pandemie care ne aduce suferință și ne cere acțiune imediată. Sunt încrezător că ne vom revedea sănătoși cu toții dacă ne vaccinăm. Sunt convins că ne dorim un popor sănătos așa cum și Majestatea Sa și-a dorit mereu.

Fix în urmă cu 10 ani am urmărit cu atenție mesajul istoric al Regelui Mihai I în fața Parlamentului României. M-am regăsit în cuvintele sale și păstrez cu tărie crezul rostit pentru generațiile viitoare.

Spunea atunci Regele: “Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”

De jos în sus, România crește!

Sinaia este o comunitate la care de multe ori se uită cu admirație multe alte administrații din țară. Cred că rolul pe care îl avem ca primari este vital pentru a transforma viața fiecărui locuitor.

Alături de noi, un exemplu demn și păstrător de istorie este orașul Oradea care a dat folosului public statuia Regelui Ferdinand. Astăzi, îl avem alături de noi pe domnul Ilie Bolojan, prieten și coleg de muncă.

Totodată, astăzi, celebrăm și Ziua Armatei Române și am bucuria de a transmite un sincer La Mulți Ani forțelor noastre armate.

În final, trebuie să vă mărturisesc că mi-ar fi plăcut enorm ca astăzi să am onoarea de a-i strânge mâna Majestății Sale la venerabila vârstă de 100 de ani, dar sper ca această zi și acest loc să deschidă mințile cât mai multor semeni spre bunătate și credință, așa cum ne-a arătat prin exemplul personal cel care ne-a fost Rege.

Vă mulțumesc foarte mult!”

Discursul emoționant al primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, azi, cu prilejul dezvelirii statuii Regelui Mihai. În fapt, mult maim ult decât cuvinte. Emoții, fapte, mărturisri, amintiri. Totul gravitând în jurul monumentului- un omagiu „scris” în statura unei opera de artă, dedicate celei mai proeminente figure istorice a României din secolul XX.

 Absolut impresionant!