Dezinfectant cu grad mare de eficienta! (P)

Un dezinfectant medical conceput pentru unitatile spitalicesti este o solutie concentrata de curatare care opreste raspandirea microorganismelor in mediile sanitare. Cu toate acestea, datorita eficientei garantate multi oameni au ales sa foloseasca acasa produse de curatare asemanatoare cu cele folosite in spital. 

Ce este un dezinfectant medical?

Un dezinfectant medical avizat este o solutie de curatare potrivita pentru igienizarea suprafetelor si obiectelor dintr-o incapere medicala – podele, blaturi, intrerupatoare, clante etc. Acest tip de dezinfectant este inregistrat la Secretariatul Tehnic Al Comisiei Nationale pentru Produse Biocide (ST-CNPB) ca fiind o solutie conceputa pentru a fi utilizata in unitatile medicale (spitale, clinici, dispensare). Rolul dezinfectantilor este de a ucide bacteriile, virusurile, fungii (ciupercile) si alte microorganisme daunatoare.

Unii dezinfectanti pentru spitale nu pot fi folositi pe anumite echipamente medicale sau pe instrumentarul care intra in contact direct cu tesutul cutanat.

Putem folosi acasa un dezinfectant de calitate spitaliceasca? 

Da! Cu siguranta putem folosi un dezinfectant medical si in propria locuinta. Totusi, aceste produse trebuie sa fie depozitate intr-un loc sigur, unde copiii si animalele de companie nu au acces. Dezinfectantii medicali pot fi utilizati in siguranta pe blaturi, mese, podele si alte suprafete care ar putea adaposti bacterii.

Exista multe beneficii in utilizarea unui dezinfectant profesional, fie acasa, fie intr-o unitate medicala. Pacientii si personalul medical intra in contact cu diferite suprafete si obiecte aflate intr-o unitate spitaliceasca – manere, mese, lenjerii, robinete, clante, intrerupatoare etc. Acelasi lucru se intampla si in propria locuinta, acolo unde suprafetele comune sunt atinse frecvent.

Utilizarea unor solutii dezinfectante folosite in spital inregistrate si avizate de catre Ministerul Sanatatii, ajuta la uciderea a 99,99% dintre bacteriile si virusurile vegetative. Dezinfectantii medicali sunt deci foarte eficienti in lupta impotriva agentilor patogeni. Asta inseamna ca puteti gati, va puteti juca si va puteti odihni linistiti, stiind ca riscul de aparitie a bolilor transmise de bacterii este minimizat.

Utilizarea unui dezinfectant concentrat (dozat/diluat corespunzator, cu atentie) va transforma locuinta intr-un spatiu linistitor datorita minimizarii riscurilor la care ar putea fi expusa familia dvs. din cauza bacteriilor ascunse. O igienizare temeinica va improspata aerul din incaperile casei si va va schimba starea de spirit, eliberandu-va de grija aparitiei unei infectii nedorite.

Multi dezinfectanti profesionali nu contin alergeni. Nu au in compozitie agenti de mascare sau parfumuri care sa va irite caile respiratorii, asa cum fac multe spray-uri standard cu aerosoli.

Imbunatatirea sigurantei pacientilor este o preocupare primordiala pentru prevenirea infectiilor. Recenta pandemie de COVID-19 a demonstrat importanta prevenirii si controlului infectiilor, deoarece profesionistii din domeniul sanatatii cauta sa atenueze riscul de transmitere a acestora in unitatile medicale. Selectand o gama eficienta de dezinfectanti autorizati 2022, institutiile medicale pot reduce sansele aparitiei unui focar de infectii!

De la izolarea cazurilor potentiale si confirmate pana la instalarea lampilor cu lumina UV pentru dezinfectie, unitatile de asistenta medicala din intreaga tara si-au revizuit si imbunatatit protocoalele de control al infectiilor. Un produs important in combaterea infectiilor este utilizarea spray-urilor (si uneori a servetelelor) pentru a dezinfecta suprafetele curatate anterior.

Pacientii intra in contact cu o multime de suprafete in timpul petrecut intr-o unitate spitaliceasca. Exista o sumedenie de obiecte comune care sunt atinse frecvent: balustrade, chiuvete, mese, dulapuri, clante, intrerupatoare, robinete samd. Spray-urile dezinfectante de nivel scazut sunt produse avizate de ST-CNPB si pot combate majoritatea fungilor, virusurilor si bacteriilor vegetative. Produsele cu nivel scazut au de obicei amoniu cuaternar sau fenoli ca ingrediente active.

Spray-urile dezinfectante de nivel intermediar sunt, de asemenea, autorizate ST-CNPB. Acestea sunt capabile sa distruga o gama mai larga de microorganisme, cum ar fi bacterii in forma vegetativa, fungi, micobacterii si virusuri, fara actiune asupra sporilor bacterieni. In plus, au o varietate de ingrediente active, cum ar fi o concentratie de alcool etilic intre 70-90%, fenoli, hipoclorit, amoniu cuaternar si peroxid de hidrogen. 

Acesti dezinfectanti profesionali de calitate spitaliceasca sunt avizati de Ministerul Sanatatii si ucid 99,99% dintre bacteriile si virusurile vegetative.

In general, unitatile de asistenta medicala ar trebui sa ia in considerare recomandarile Institutului National de Sanatate Publica (INSP), atunci cand aleg un produs dezinfectant medical, pentru a se asigura ca acesta respecta normele in vigoare. In plus, utilizarea adecvata a acestor dezinfectanti poate creste siguranta pacientilor prin reducerea riscului de infectii intraspitalicesti generate prin contactul cu suprafete si obiecte contaminate.

Un dezinfectant standard este cel pe care-l gasiti in comert, in supermaketuri sau in farmacii. Acesta poate ucide bacteriile comune si este eficient pentru igienizarea de rutina. Dezinfectantul medical trebuie sa fie autorizat de Ministerul Sanatatii pentru a fi utilizat in unitatile de asistenta medicala. Acesta trebuie sa fie capabil sa omoare microorganismele gasite in spitale, precum S. aureus (Stafilococul auriu), Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic) sau S. enterica (Salmonella enterica).

Suprafata este decontaminata atata timp cat nu este atinsa. Agentii patogeni virali se inmultesc intr-un ritm alert si unii dintre ei au nevoie doar de cateva minute pentru a se multiplica intr-un numar imens. Acesta este motivul pentru care suprafetele atinse frecvent trebuie dezinfectate dupa fiecare pacient cu ajutorul unui dezinfectant medical.

Curatarea este actiunea de indepartare a substantelor organice si a germenilor printr-o actiune fizica. Igienizarea reduce microorganismele la niveluri acceptabile, stabilite in prealabil de organizatiile sanitare.

Sterilizarea este realizata numai pentru instrumentarul medical care intra in contact cu tesutul corpului. Scopul ei este de a elimina  virusurile, bacteriile, ciupercile si sporii care pot fi prezenti pe echipamentul medical. In unitatile medicale sterilizarea se realizeaza prin proceduri fizice (abur sub presiune, căldura uscata) sau fizico-chimice (etilen oxid, formaldehida, plasma). Procesul de sterilizare se realizeaza doar cu aparate autorizate, conform prevederilor legale în vigoare.