Cu glas de ART DECO: „Gemenii” Ploiestilor…

Știați că… Ploiești au… „Gemenii” lor?! Sunt chiar în centru și, pentru cei care vor să-I „mângâie” cu o privire, spun povestea… stilului ART DECO.

Sunt cele două blocuri construite „în oglindă”, vecine cu Teatrul „Toma Caragiu” și par cu inima întoarsă către începutul unui alt secol… Ce e mininunat e că pe la amiază, deși încercuite de alte blocuri, fațadele sunt puse în lumină, la propriu, de razele soarelui…  

De remarcat că, la parterul unuia dintre blocuri este montată o inscripție ce amintește de paginile gri ale istoriei acestui loc. Dar oare câți  ploieșteni știu, ori se opresc să citească?!?!

Art Deco reprezintă un răspuns la stilul Art Nouveau și la fenomenul modernismului. Este un stil de design care a luat naștere la începutul anilor 1900 și care a reușit, datorită eleganței și rafinamentului specific, să fie mult mai îndrăgit decât Art Nouveau.

Astfel, stilul Art Deco a reușit să fie utilizat aproape în orice industrie, inclusiv în îmbrăcăminte și utilaje de mare tonaj. Acest design extravagant a capturat atenția tuturor designerilor, datorită detaliilor originale și a creativității ieșite din comun, motiv pentru care s-a bucurat de o popularitate nemărginită.

Carateristici:

· Linii paralele
· Forme simplificate
· Curbe impresionante
· Forme geometrice
· Culori puternice
· Materiale moderne
· Suprafețe lucioase

File din istoria stilului Art Deco

Trebuie știut că elementele Art Deco au fost văzute pentru prima data la Paris, în 1920, după care în 1922, datorită unui arhitect finlandez pe nume Eliel Saarinen, acest design a căpătat o popularitate aparte. Acesta a participat la un concurs cu stilul Art Deco, unde nu a câștigat marele premiu, însă a reușit să obțină simpatia multor arhitecți asupra acestui tip de amenajare interioară.

Apoi, în 1924, Raymond Hood a proiectat American Radiator Building din New York, fiind considerată prima clădire Art Deco din Statele Unite. Curând, design-ul a reușit să devină alegerea multor arhitecți, având loc o adevărată explozie de clădiri ridicate în acest stil. Astfel, dacă dorești să admiri clădiri Art Deco ridicate la începutul anilor 1900, mergi în New York și admiră Empire State Building, Chrysler Building sau Rockefeller Building.

Specialiștii spun că nici în Europa lucrurile nu au stat diferit, motiv pentru care și aici majoritatea clădirilor construite în acea perioadă reflectă stilul în cauză. Foarte multe exemple de astfel de construcții pot fi văzute în Londra, Berlin, Lisabona sau Portugalia.

Nici România nu a stat departe de preluarea design-ului modern Art Deco. Acest stil poate fi văzut în componența unor biserici din centrul capitalei, fiind localizate pe un traseu ce începe de pe bulevardul Lascăr Catargiu și continuă spre Piața Universității, unde se încheie.