Comentariu: Ce alt prilej mai bun…

… de a lua pulsul Supeligii B decât acela de a urmări primele patru clasate în două meciuri directe, pe o vreme de toamnă târzie? Etapa de la sfârșitul săptămânii abia încheiate ne-a propus partidele Rapid Mizil (locul 2) – Real Rio Cocoșești (locul 1) și Viitorul Aricești (locul 4) – Petrolul Băicoi (locul 3).

 

Disputată sâmbătă după-amiază, partida de la Mizil nu a arătat precum un derbi, deși așa părea în primele minute, perioadă în care gazdele nu au profitat de trei bune situații de a înscrie. Odată trecută vijelia de început, oaspeții au stăpânit terenul, producând acțiuni mai clare decât cele ale gazdelor prin faptul că au legat mai bine jocul, stând mai multă vreme în terenul advers și pătrunzând deseori prin părțile laterale, slab apărate de gazde. Firesc, cei din Cocoșești au înscris și un gol printr-o execuție tehnică greu de realizat: voleu din lateral, cu stângul, de pe la 22 de metri, mingea ducându-se aproape de bara din dreapta a porții mizilene. Desigur, cei aproximativ o sută de spectatori nu s-au bucurat, dar în sinea lor au apreciat la adevărata valoare execuția lui Cojanu, așa cum cred că a făcut-o și cetățeanul Cornel Ene, presupus aflat cu treburi pe linia porții. În ciuda faptului că Suditu și Daniel Lazăr au tot schimbat părțile între ei, trecând de mai multe ori de pe stânga pe dreapta și invers, gazdele nu au reușit mare lucru pentru că la Cosmin Elisei balonul a avut „cap de linie”. Ca un jucător cu foarte multă experiență acumulată până la nivelul ligii a II-a, Elisei ar fi putut juca cu mai multă eficiență puținele baloane avute, chiar dacă ținem cont de vârsta sa și de faptul că la acest nivel se joacă mai mult de plăcere.

 

Nici schimbările efectuate la pauză nu au adus acel plus dorit în jocul mizilenilor, doar „gaura” de pe partea dreaptă a apărării astupându-se cât de cât, Tița primind sarcini ofensive mai pronunțate decât cel pe care l-a înlocuit. Costache, intrat în locul lui Elisei, nu a primit baloane utile pentru că pasele nu s-au legat nici de această dată între mizileni. El a primit prima minge utilizabilă abia la vreo două minute după ce deja se făcuse 0-2, Dumitru marcând cu un șut sub bară! Acest al doilea gol a fost caimacul unui mitan deloc dens în faze de poartă și desfășurat într-un ritm de tango, dacă nu cumva un ritm de „adormita”. Ei, n-o luați în nume de rău! Nu am avut pretenția să se joace în ritmul în care s-a desfășurat Suedia – Danemarca, câteva ore mai târziu, dar lipsa ocaziilor de poartă face ca spectatorii oricărui meci să își piardă din interes. Oaspeții au gestionat corect avantajul luat, cele câteva zvâcniri ale mizilenilor spre golul de onoare fiind oprite prompt de o defensivă sigură, care a tremurat doar la „capul” aceluiași Costache, cu câteva minute înainte de final. Pentru o echipă care începuse să se „rupă” treptat la mijloc, această ocazie, precum și faptul că a reușit să ducă mingea spre poarta adversă în alte două sau trei situații, înseamnă totuși ceva.

 

Este de remarcat atmosfera de fair-play a unui joc care nu a pus probleme arbitrilor. S-a acordat un singur avertisment, spre final, și acela pentru proteste, singurul prilej pentru Marius Ene de a ieși în evidență.

 

MIZIL: Cornel Ene – Andrei Ghidia (46 Ionuț Tița), Ștefan Ștefuc, Constantin Lambă (cpt.), Marius Ene –Cristian Iacob, Daniel Suditu – Săndel Andrei, Constantin Tănase (66 Florin Ene), Cornel Lazăr (76 Alexanru Lazăr) – Cosmin Elisei (46 Daniel Costache). Rezerve neutilizate: Mihai Afiliu – Victor Moise, Cornel Barbu. Antrenori: Gabriel Cozma, Constantin Teleru.

COCOȘEȘTI: Adrian Bica – Marian Isacov, Mihai Ene (cpt.), Laurențiu Tănase, Răzvan Dogaru – Dragoș Dumitru, Dragoș Toma (61 Ionuț Bădică) – Vlăduț Dogaru (13 Ionuț Grigore), Irinel Cojanu (83 Adrian Simion), Bogdan Nedelcu (63 Florian Catrinoiu) – Adrian Stoica. Rezervă neutilizată: Ionuț Costache. Antrenor: Dorel Popa.

Au înscris: Cojanu (19), Dumitru (70).

Arbitri: Laurențiu Piciu – Gabriel Brăilă, Stelian Mălăroiu. Observator AJF: George Negoițescu.

 

****

 

Duminică dimineață, tot cam același număr de spectatori s-au adunat în jurul terenului de la Târgșorul Nou, pentru baza din Aricești nesosind încă momentul primului fluier. Nici nu apucaseră aceștia să se așeze pe lângă șufele care țin loc de gard că a și explodat prima bombă: Mihai a înscris pentru 0-1 cu un șut din lateral dreapta. N-ar fi fost nimic special dacă faza golului nu ar fi fost una controversată, așa cum acest gen de fază oricând va naște discuții și la Târgșor, și la Barcelona și în Pakistan și pe Marte. Pe scurt, gazdele au acuzat, mult mai insistent de pe margine decât din teren, reactivarea poziției de ofsaid în care s-a aflat inițial Nicolescu. Analiza unei asemenea faze dă mai degrabă dreptate arbitrului, din moment ce Nicolescu a făcut doi-trei pași spre direcția în care se îndrepta mingea, dar el a realizat că este departe de balonul care se îndrepta spre Mihai, s-a oprit și și-a schimbat direcția de alergare demarcându-se spre centrul careului pentru o eventuală centrare. Golul a fost validat, ceea ce a indus o oarecare stare de nervozitate din partea gazdelor.

 

Dar, mai mulți nervi a produs echipei din Aricești faptul că nu prea găseau mingea. Petroliștii au pasat bine, s-au ajutat unul pe altul în a găsi partenerul liber, au ieșit la primirea balonului. De partea celalată, cu o echipă diferită de aceea cu care erau obișnuiți, având câteva fețe noi, cei din Aricești au lansat multe baloane lungi în speranța că pot pune în valoare viteza lui Florea. Prea puțin! De altfel, aceasta s-a arătat a fi cam singura soluție din moment ce băicoienii au câștigat majoritatea duelurilor „unu-la-unu”, iar jucătorii gazdelor s-au găsit deseori între doi adversari în încercarea de a „dresa” mingea pe terenul vălurit. Dacă mai socotim că echipa din Băicoi a dispus de mai mulți jucători cu o bună tehnică individuală și cu multă experiență căpătată chiar și la eșaloane divizionare, atunci nu trebuie să ne minunăm că portarul Ezaru a fost extrem de ocupat, reușind câteva intervenții oportune.

 

Totuși, mitanul s-a încheiat la egalitate, grație golului marcat de Florea cu un șut tras de la marginea careului, jos, la colț, lângă bara apropiată, urmare a unei faze izvorâte din recuperarea reușită de Moldoveanu. Elanul gazdelor a ținut și în finalul mitanului – „cap” Niță, singur în careu, apărat de Costache – dar și în debutul mitanului secund când același Costache a tremurat la șutul lui Nicolaie.

 

Cu o condiție fizică mai bună, petroliștii au pus stăpânire pe joc prin țesătura de pase pe care au desfășurat-o și și-au impus punctul de vedere în fața unei echipe cu rezerve doar pe foaia de joc, nu și pe bancă. Deznodământul s-a arătat spre final, când Ștefan a marcat cu capul, din mijocul careului mare, după ce tot el, Dudulescu și Bobeică, în două rânduri, rataseră alte mari ocazii aducându-l în prim plan, din nou, pe Ezaru.

 

Rămânând cu un jucător mai puțin prin eliminarea lui Zamfir, căruia i s-a pus pe chelie să se mai enerveze o dată și să vadă cartonașul galben după ce fusese deja avertizat și „iertat” de arbitru la un alt fault „de galben”, gazdele nu au mai reușit nimic. Au avut doar privilegiul de a admira șutul din afara careului tras de Ștefan aproape de vinclu, șut cu care s-a stabilit scorul final și care a risipit în patru zări nervii iviți când și când.

 

ARICEȘTI: Ionuț Ezaru (cpt.) – Ionuț Oprea, Adrian Moldoveanu, Lucian Anghel, Marius Călugărița – Gabriel Florea, Bogdan Zamfir, Cosmin Birta, Dragoș Pavel – Mădălin Nicolaie, Cătălin Niță. Rezerve neutilizate: Constantin Hogea – Vasile Drăghiceanu, Cătălin Lambă, Cristian Matei. Antrenori: Gheorghe Marin, Alexandru Niță.

PETROLUL: Valentin Costache – Iulian Militaru, Bobi Codreanu, Marian Duca (cpt.), Robert Manta (88 Albert Calița) – Nicușor Rusu, Florin Dorișor (90 Florin Ionescu) – Laurențiu Mihai (80 Daniel Modrișan), Alexandru Ștefan, Alexandru Dudulescu – Florin Nicolescu (56 Alexandru Bobeică). Rezerve neutilizate: George Cîrstian – Georgian Georgescu. Antrenor: Liviu Negreanu.

Eliminare: Zamfir (83).

Au marcat: Florea (34) / Mihai (7), Ștefan (78, 88).

Arbitri: Mădălin Marinescu – Alexandru Chiobașu, Mircea Rusu.

Observator AJF: Stelian Achimescu.

 

*****

 

În dimineața zilei de sâmbătă, handbaliștii de la CSM ne-au mai „oferit” o înfrângere. De această dată, ei au pierdut partida cu HC Adrian Petrea Reșița la un gol diferență. Din nou au apărut zvonuri și conexiuni între înfrângere și situația salariilor restante ale handbaliștilor, aruncându-se aluzii că unii dintre handbaliști nu s-ar fi întrebuințat la adevărata valoare, ratând deliberat câteva atacuri în finalul partidei. O fi și ceva real, mai ales că eu consider că sunt foarte multe persoane care „văd” subtilitățile jocului de handbal mai bine decât mine. Dar, stau și mă întreb: de ce reșițenii au ratat și ei tot atât cât și ploieștenii în același final de meci? Or fi avut, și ei, cumva, vreo problemă internă? V-a mai spus cineva că între minutele 55, când CSM a egalat la 30, prin Dragnea, și până în ultimul minut nu s-a mai marcat decât golul victoriei oaspeților? Da! Schimbarea greșită de la final poate fi pusă pe seama tensiunii ultimelor secunde. Dar s-a mai întâmplat și altora, tot așa cum, cu destulă vreme în urmă, o echipă s-a apărat cu șapte oameni pe semicerc, plus portarul, fără ca cineva să observe. Timișoara a fost în situația aceasta, dacă imi amintesc eu bine, salvând un rezultat de egalitate. În meciul de sâmbătă, eu am văzut două echipe de valori aproximativ egale, cu un ușor plus în favoarea reșițenilor, care au avut mai mult succes la semicerc, reușind multe angajări ale pivoților, și care au gestionat mai bine ambele momente de dezechilibru numeric, fie superioritate, fie inferioritate. Asta ca să arăt doar în mare unde a stat diferența. Analiza în amănunt o vor face, desigur, antrenorii.

 

George Marin