Centrul Județean de Cultura Prahova “Acad. Eugen Simion” nu sarbatoreste Ziua Nationala a Portului Popular?

Dragi noștri, trebuie sau NU sărbătorită… Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România? Sărbătoarea, una NECESARĂ, de altfel, a fost instituită prin Legea 102/2015 și este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta 14 mai 2023.

Potrivit actului normativ amintit, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a „evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.

Pe lângă atribuţiile pe care le au în marcarea acestei zile, muzeele de etnografie şi Centrele pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Institutul Cultural Român şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, fundaţiile, asociaţiile sau organizaţiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiţionale, un rol important revine Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, prin difuzarea de emisiuni de promovare a tradiţiilor populare şi a valorilor etnografice româneşti.

Așa, și?!?!?!?!?!?

Din nefericire, avem a constata că de data asta, Centrul Județean de Cultură Prahova “Acad. Eugen Simion” NU ORGANIZEAZĂ NIMIC. Sau,ceol puțin NU a anunțat niciun eveniment dedicat în mod special … Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

 Ultima postare oficală pe contul de socializare al instituției amintește doar de Sărbătoarea de Vineri, 10 Mai, a Izvorului Tămăduirii.

Oare NU MAI CONTEAZĂ… Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România?! Sau… cumva se subînțelege că dacă suntem „la oraș”… „nu se pune”???

 TRIST!

P.S. Vineri 10 mai, după ceremonia de la Monumentul Vânîtorilor, dedicată Zilei Independenței și a Monarhiei, în jurul orelor 12-30-13.00, am încercat prin 6 apeluri la nr de telefon 0244 545 041 să solicităm o precizare, un punctd evedere referitor la eventuale evenimente organizate în cinstea PORTULUI POPULAR; așa cum cere legea (dar, zicem noi și… NORMALITATEA și respectul față de valorile naționale), însă la fiecare apel a sunat OCUPAT.

Între timp, dragi Ploieșteni, dragi prahoveni, cinstiți-vă cum se cade portul tradiția, îmbrăcați-vă în ii, cătrinți, cămeși. Și… nu doar mâine, de ZIUA PORTULUI TRADIȚIONAL!