Ceas de poveste la poalele Bucegilor. Puțini îi știu taina…

Orologiul ce s-a montat pe fața da Casei de Cultură din Bușteni ( acolo unde a existat, cândva, un ceas de exterior) este un aparat de excepție, mai cu seamă că este un ceas sincronizat cu ceasul astronomic.

Precizia absolută este asigurată de sincronizarea prin sistemul GPS ( Global Positionig System ) – sistem de radio navigație globală, format dintr-o constelație de 24 de sateliți și stațiile lor de la sol. Orologiul are un cadran cu diametrul de 70 cm, reglare automată a mecanismelor și a orei vară și iarnă, sistem acustic sonor care conține un amplificator de 500 W și două difuzoare de 250 W.

În memoria sa, orologiul are înglobat un număr de 64 de melodii care pot fi programate în funcție și de evenimentele deosebite și sărbătorile legale.

Printre alte melodii, se pot asculta colinde de Crăciun, Imnul Național al României, Imnul UE, Hora Unirii, Imnul Bucegilor etc.

Potrivit informațiilor de pe orasul-busteni.ro, firma producătoare este BODET din Franța, iar cea care s-a ocupat de achiziționare și montaj este o firmă din Oradea.

De remarcat este faptul ca astfel de orologii au mai fost montate în Franța, Spania, Australia, Bosnia, Grecia, Malayezia, Peru, Turcia etc.

Valoarea acestei investiții a fost de 9000 Euro, pe cheltuiala bugetului local.

  Un ceas, o poveste. Între munți și cer, aici, în leagănul Bucegilor. Priviți-l, ascultați-l și luați pulsul timpului nemuritor, pe măsura peisajelor…


 


 

sursa foto: muntii-bucegi.ro