Cea mai veche casa de locuit din Ploiesti: Un soi de „radacina” a vietii acestei comunitati

Este, cu siguranță, cea mai veche casă de locuit din Ploiești. Este o emblemă a vremurilor vechi, deși, în mod cert, NU are legătură cu Epoca Evului Mediu cum spunea cineva. Este, însă o bijuterie arhitecturală, un conținut socio-cultural ce merită mult, mult mai mult promovat, constituindu-se într-un soi de „rădăcină” a vieții comunității ploieștene…

Clădirea muzeului „Casa de târgoveț din secolele al XVIII-lea  – al XIX-lea (Hagi Prodan)”, monument de arhitectură aparținând tipului de casă țărănească de epocă (caracteristică târgurilor prahovene), construită în jurul anului 1785. Deși poartă denumirea de Casa Hagi Prodan, clădirea a aparținut mai întâi unui negustor înstărit al perioadei care a lăsat-o drept zestre fiicei sale, Marița. Aceasta s-a casătorit la începutul secolului XIX cu Ivan Hagi Prodan, meșter căldărar, și de aici și denumirea actuală.

Se spune că Hagi Prodan ar fi avut rădăcini în Bulgaria, iar o dată cu începerea războiului ruso-turc (1828-1829) s-ar fi refugiat în zona Ploieștilor.

Fotografie datată 1958.

Sursa foto: Societatea culturală ATOM Ploiești