Ce sa alegi intre un gratar electric si unul pe gaz?

Odată cu venirea verii, mulți dintre noi începem să ne amenajăm și echipăm curtea sau terasa, iar unul dintre elementele de nelipsit este grătarul. Cu toate că există mai multe tipuri de gratare de gradina, în ultima vreme cele pe gaz și cele electrice au devenit tot mai populare. Ambele tipuri au avantajele și dezavantajele lor, dar alegerea finală va depinde, în cele din urmă de preferințele și nevoile personale.

Totuși, în acest articol, vom discuta mai detaliat despre diferențele între grătarele electrice și cele pe gaz, pentru a te ajuta să alegi varianta cea mai potrivită pentru tine!

Grătarele electrice

Grătarele electrice sunt mai potrivite pentru cei care locuiesc în apartamente sau în zone în care nu este permisă sau posibilă utilizarea grătarelor pe gaz sau cu cărbune.

Acestea funcționează prin transferul de căldură direct de la un element de încălzire electric înspre alimente. Deoarece nu există flăcări deschise, grătarele electrice sunt considerate mai sigure și mai ușor de utilizat decât alte tipuri de grătare. Acestea sunt, de asemenea, mai ușor de curățat pentru că nu produc cenușă sau reziduuri în urma gătirii alimentelor.

Cu toate acestea, un gratar electric s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună alegere pentru tine dacă obișnuiești să gătești pentru un număr mare de persoane. Chiar dacă sunt eficiente, spațiul pe care-l ai la dispoziție pentru alimente este limitat, grătarele electrice fiind de dimensiuni mai mici decât cele pe gaz.

Grătarele pe gaz

Grătarele pe gaz sunt alimentate cu butan sau propan și funcționează prin arderea acestuia pentru a produce căldură, spre deosebire de cele electrice care folosesc curent electric.

Un astfel de grătar permite reglarea temperaturii și controlul mai precis în timpul gătirii preparatelor. De asemenea, în cazul în care te strângi des cu prietenii și familia în curte sau pe terasă, cu un gratar pe gaz vei putea găti mai multe alimente deodată, asta datorită suprafeței de gătit mai extinse.

Având în vedere că nu folosesc combustibili naturali pentru a produce căldură, ambele variante sunt ușor de curățat și întreținut. Atât grătarele electrice, cât și cele pe gaz permit adăugarea de accesorii precum grile de gătit suplimentare, mese sau suporți, astfel încât să-ți fie mai confortabil și ușor să gătești.

În plus, pot fi mutate ușor dintr-un loc în altul, însă trebuie să ai grijă să le amplasezi într-un loc sigur, la o distanță corectă față de casă, filigorie sau orice altă clădire și departe de anumite materiale ce ar putea lua foc.

De asemenea, indiferent că alegi un grătar pe gaz sau electric trebuie să știi că există o varietate de ustensile gratar de care te poți folosi ca să gătești mai în siguranță, precum manusi, clești, spatule sau tăvi speciale pentru anumite preparate!

În general, alegerea între un grătar electric și unul pe gaz depinde de preferințele și nevoile personale. Dacă vrei o variantă mai compactă și care poate încăpea chiar și pe balcon, un grătar electric poate fi o alegere bună. Dacă, însă, vrei să gătești mai multe tipuri de alimente și să ai mai multe opțiuni de gătire, atunci grătarul pe gaz va reprezenta varianta ideală pentru tine și toți cei dragi pe care-i strângi la masă.