Cati mai stiu?! Palatul Culturii din Ploiesti, inaugurat de Regele Carol al II-lea!

Palatul Culturii din Ploiești este o construcție realmente monumentală (nu doar sub aspectul dimensiunilor), realizată în stil neoclasic francez, ridicată pe baza documentației arhitecților Erneast Doneau, arhitect român, de origine franceză, șiToma T. Socolescu. Inițial, clădirea a avut drept rol Palat al Justiției.

Lucrările au început în anul 1906, dar au fost întrerupte foarte curând, din cauza evenimentelor care nu mai lăsau în bugetul Ministerului de Justiție decât sume prea mici. Lucrările au reînceput, însă, în forță în 1924. Ernest Doneaud nu mai era de mult timp aici, dar Toma T. Socolescu care-l asistase în lucrarea lui, acum arhitect, cunoștea bine proiectele și chiar avea aprobarea autorului pentru unele modificări.

Deși lucrarea cerea (lesne de înțeles) un uriaș volum de muncă, implicare, dar și cheltuieli foarte mari, ea a progresat în ritm alert și, în linii mari, prin 1930, la începutul crizei, era terminată. În anii următori, cu toată austeritatea, s-au găsit banii necesari pentru finisaje, instalații și mobilier. Tunelurile subterane alea Palatul sunt menite în adăpostirea personalului judecătoreasc

Edificiul a fost inaugurat la 26 noiembrie 1933.

Ei bine, puțini, poate chiar… foarte puțini știu cu acela care a tăiat panglica și a rostit cuvântarea inaugurală a fost însuși Regele Carol al II-lea al României. Suveranul a spus, printre altele: «Inaugurând astăzi acest frumos locaș, care este o podoabă a municipiului Ploiești, sunt fericit că în el se vor adăposti aceia cari au chemarea de a împărți dreptatea…».

Clădirea, care a funcționat inițial ca Palat al Justiției, a devenit ulterior Palatul Culturii. Are subsol, parter, etajul 1 mai înalt și etajul 2 mai scund, intrarea principală pe partea sudică aflându-se la nivelul primului etaj, fiind flancată de coloane masive. Holul de la intrare este enorm; interiorul luminat prin plafon, se înalță pe două nivele, având în componența sa și Sala „Pașilor Pierduți” sau Sala Coloanelor și Săli de ședință – Sala Marii Uniri. După 1951 clădirea a fost atribuită Complexului Cultural Ploieștean.

Afectată de cutremurul din 1977, construcția a fost renovată parțial, adăpostind în prezent Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova cu secțiile Muzeul Omului și Acvariul și Centrul Județean de Cultură Prahova.

Ani buni, în somptuoasa clărire, în sălile mai mari sau mai mici, cu uși impunătoare din lemn masiv, și-a desfășurat activitatea Școala Populară de Arte. Parcă și acum se aud glasurile și învățăturile de neuitat ale unor reputați profesori și artiști, printre care amintim: Constantin Mitulescu- chitară clasică, Teodora Mazilu- pian și teorie muzicală, Lucian Sabados- Regie-teatru, Marilena Eftimie- balet/dans modern și mulți, mulți alții.

Surse foto: caploiesti.ro, Facebook, ziare.com