CAND VREI, SE POATE! Ctitoria Cantacuzinilor din Magureni, restaurata cu peste 1,45 milioane de euro

sunt dovezi că atunci când crezi în cultură, când ai „în sânge” dorința de a salva și de a păstra vie istoria, se pot face lucruri și investiții cu impact!

Cu ceva secole „în spinare”, Biserica Sfânta Treime din Măgureni în fapt, fostul paraclis al vechii curți boierești, are o șansă la o nouă viață!

Biserica păstrează parțial pictura originală (de la brâu în jos) a celebrului pictor Pârvu Mutu (care a pictat și alte lăcașuri de cult din județul Prahova), realizată între 1693 și 1694. Picturile sunt impresionante și pline de mesaj, mai cu seamă prin desenul remarcabil și coloritul variat, prin frumusețea și expresivitatea lor. În biserica de la Măgureni, aureolele sfinților sunt realizate din tablă aurită, pentru a spori realismul compoziției.

Catapeteasma (realizată la Viena) pe care o putem vedea astăzi în biserică este cea originală din lemn  de păr și este sculptată în stil brâncovenesc și învelită în foiță de argint. Pe catapeteasmă se găsește vulturul bicefal, celebrul simbol al Cantacuzinilor.

Vestea bună este că biserica va fi restaurată! Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 7 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 2%, respectiv 141.279,93, reprezintă cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean. Proiectul aprimit girul Consiliului Județean Prahova pe 23 mai anul trecut și, dacă totul decurge conform graficelor, nu peste mult tiimp, legendarul lăcaș ne-a putea bucura și binecuvânta nu doar pe noi, prahovenii, ci pe turiști de peste tot care doresc să cunoască neprețuitele comori ale istoriei și credinței lăsate nouă zestre de… Dinastia Cantacuzinilor.

Din câte am aflat de la directorul Direcției de Cultură Prahova, Constantin Stere, la un moment dat, la construcția originală, s-a intervenit agresiv, demlîndu-se pridvorul, pentru a mări naosul, în ideea ca biserica să poată deservi comunitatea, pe atunci în continuă dezvoltare (mărirea numărului populației).

Lăcașul este, în fapt, „o bijuterie”, este o pecete culturală nu doar a comunității din care face parte și, potrivit interlocutorului nostru, are tot dreptul să-și continue existența, vie și nealterată, așa cum îi e, de fapt, destinul.

***În naos, pe partea dreaptă, se află reprezentarea foarte realistă a lui Brâncoveanu cu cei 4 fii ai săi, realizată de Pârvu Mutu. Faptul că această pictură se află în biserica ctitorită de vărul său, Pârvu Măgureanu, dovedește relațiile strânse și prezența lui Constantin Brâncoveanu în familia cantacuzinilor de la Măgureni.

Demn de apreciat: Biserica are cel mai complet tablou votiv al Cantacuzinilor (foto 4). Această galerie de portrete a fost realizată pe doi pereți din naos și pronaos și înfățișează 60 de Cantacuzini din Muntenia.(satulbanului.ro)

Ca și la Filipeștii de Pădure, pe scara ce duce la clopotniță se găsește și portretul lui Pârvu Mutu cu soția sa, singurul autoportret în care apare însoțit de aceasta.

Așadar, există voință! Și, iată, sunt dovezi că atunci când crezi în cultură, când ai „în sânge” dorința de a salva și de a păstra vie istoria, se pot face lucruri și investiții cu impact!

Sursa foto: satulbanului.ro