Campania „nu tremur la cutremur” a ajuns la Ploiesti

Campania a plecat de la faptul că în ultima perioadă, pe teritoriul României, au avut loc mai multe cutremure în România, de magnitudine redusă sau moderată, care au fost intens mediatizate. La ședință au fost invitați primarii prahoveni.

 

Prefectul județului, Rodica Paraschiv, susține că la această oră nu există motive de îngrijorare în cazul cutremurelor.
„Vrem să facem o informare și o pregătire a populației. Dar prima dată trebuie să îi pregătim pe acei cetățeni ai cetățenilor așa cum îmi place mie să-i numesc pe primari, pentru că dacă ei sunt conștienți de ce înseamnă acest risc atunci foarte multe situații pot fi rezolvate. De asemenea, o altă motivație pentru am organizat în Prahova acest eveniment este și acela că la nivelul acestei asociații profesionale care se numește Comisia Națională de Urmărirea Comportării Construcților noi avem o filiala puternică”, a susținut prefectul județului, completând că „Nu sunt niște motive de panică faptul că în fiecare zi au loc aceste mișcări, pentru că dintotdeauna au avut loc, numai că acum sunt mult mai mediatizate”.
La întâlnire a participat și fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, care a prezentat o hartă istorică a cutremurelor, susținând că acestea au avut loc la o frecvență de 37 de ani.
„Apar niște momente în care se produce un cutremur. Cutremurele se produc la o anumită frecvență. Sunt niște ciclicități și lucruri pe care nu putem să le interpretăm decât printr-o socoteală statistică și o cunoaștere corectă a istoriei”, a susținut Noica.
În caz de cutremur oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de geamuri și de pereții exteriori, să nu coboare pe scări sau cu liftul.