Cahle, oale… si un mester mare. La Puchenii Mari

Nu în zadar se spune că îndeletnicirea care preface lutu-n oală sau cahlă leagă pământul cu cerul… și face din țăran artist.

Povestea lutului și-a urmat astăzi, 4 februarie, calea în satul Moara, comuna Puchenii Mari. Continuând o veche tradiție de prelucrare a lutului, moștenită de la bunicul și tatăl său, olari recunoscuți, domnul Florin Sandu i-a primit cu amabilitate și cu inima deschisă pe reprezentanții Centrului Județean de Cultură Prahova, care i-au vizitat atelierul său de cahle pentru sobe. Loc de… trudă și poveste.

„Am rămas plăcut impresionați, de faptul că o persoană atât de tânără poate manifesta un atașament atât de sincer și de puternic pentru această îndeletnicire, deloc ușoară. Astfel, am asistat la umplerea cuptorului și pregătirea lui pentru arderea cahlelor. Vorbind cu dumnealui și cu doamna Maria, mama meșterului, am înțeles cum anume s-a produs trecerea de la olărit la realizarea cahlelor pentru sobe. Le mulțumim și le dorim să fie sănătoși pentru a continua această frumoasă tradiție de familie!”, transmit reprezentanții instituției.

Meșteșug, tradiție, și poate, mult mai mult, ceva… divin. Că nu în zadar se spune că îndeletnicirea care preface lutu-n oală sau cahlă leagă pământul cu cerul… și face din țăran artist.

Dacă doriți să aveți o sobă lucrată cu pricepere și cu drag, o puteți face luând legătura cu domnul Florin, la tel. 0729609927.

foto: Centrul Judetean de Cultura Prahova