Cadre didactice din Prahova infectate cu COVID-19. Unele clase sau unitati scolare intra in SCENARIUL ROSU!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova s-a întrunit luni, 21 septembrie, în ședință extraordinară, organizată în sistem  audioconferință, în care a decis schimbarea scenariilor de lucru pentru mai multe unități de învățământ din județ.

Potrivit informațiilor transmise de instituția Prefectului Județului Prahova, prin Hotărârea nr.49/21.09.2020 au fost dispuse umătoarele:

Începând din 21.09.2020, pentru: Grădinița Popești (structură a Școlii Gimnaziale Negoiești, comuna Brazi); Școala Pietriceaua (structură a Școlii Gimnaziale „Matei Basarab“, comuna Brebu); clasa cu predare simultană (clasa pregătitoare + clasa a IV-a) din cadrul  Școlii Gimnaziale nr.3 (structură a Școlii Gimnaziale „Al.I.Cuza“) Câmpina; clasa  pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Bălțești; Școala Gimnazială în modalitatea „Constantin Stere“ Bucov se dispune suspendarea cursurilor școlare organizate „față în față” și trecerea la Scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activităţi/lecţii online), la propunerea consiliilor de administrație ale respectivelor unități de învățământ, avizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Direcția de Sănătate Publică Prahova, pe o perioadă de 14 zile, începând din data de 21.09.2020.

Măsura se impune ca urmare a depistării în toate cele cinci unități de învățământ a unorcadre didactice infectate cu noul coronavirus.

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerile instituţiilor de învăţământ menționate vor dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

  1. a) curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor;
  2. b) dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete;
  3. c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toţi contacţii direcţi din cadrul instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi/carantinaţi la domiciliu.

Hotărârea nr. 49/21.09.2020 a fost luată în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, tot începând din 21.09.2020, activitățile didactice se vor desfășura prin prezența zilnică a elevilor în unitatea de învăţământ Școala „Angels“ Păulești, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie (Scenariul 1). Această unitate a funcționat, de la începerea anului școlar și până în prezent, în Scenariul 2.

Este absolut firesc să se ia măsuri prompte. Este absolut firesc să se adapteze totul, pentru a proteja și nicidecum pentru a UMILI elevii sau profesorii. Este bine să existe o comunicare eficientă între medicii de familie, Direcția de Sănătate Publică și unitățile de învățământ, pentru ca informațiile corecte să poată produce efecte, iar elevii, cadrele didactice și nedidactice și familiile lor să se simtă în siguranță.

Sigur, acest rulaj al scenariilor nu e de dorit, dar e necesar pentru ca măsură de precauție. Nu se poate lăsa totul la voia întâmplării când, iată, cifrele dau zilnic motive serioase de îngrijorare.