Busteni, capitala sporturilor montane din Romania

Sfârşitul săptămânii ce a trecut a transformat oraşul de la poalele Caraimanului într-un veritabil pol de atracţie pentru un număr extrem de mare de iubitori ai muntelui şi ai sportului deopotrivă, dar şi a numeroşi turişti care apreciază la justa valoare oportunităţile de relaxare, de destindere activă pe care le oferă cu generozitate această staţiune. Programul manifestărilor sportive desfăşurate în acest weekend la Buşteni a fost unul pe cât de incitant, pe atât de cuprinzător şi variat deopotrivă.

 

Competiţiile – care au beneficiat de o organizare ireproşabilă – au debutat vineri, 7 august, cu o cursa de alergare verticală intitulată sugestiv Vertical Race. Sâmbătă, 8 august, competitorii s-au întrecut în Finala Campionatului Naţional de Alergare Montană 2015, iar duminică, 9 august, a venit rândul alergătorilor montani să-şi demonstreze aptitudinile în cadrul Buşteni Sky Race, concurs desfăşurat pe unul din cele mai frumoase trasee din Bucegi.

 

Concursul „VERTICAL RACE”

 

Această apreciată întrecere sportivă s-a desfăşurat pe distanţa de 5.4 km şi a avut 1250 metri diferenţă de nivel. Face parte din categoria Skyrunning, având un parcurs foarte dificil. Competitorii se întrec pe trasee unice, cunoscute tuturor iubitorilor de munte din România. De data aceasta „Vertical Race” a avut loc pe deja vestitul traseu turistic Jepii Mici, cu scopul declarat de a fi o competiţie la care efortul concurenţilor să fie maxim, iar scopul final acela de a doborî RECORDUL NAŢIONAL stabilit de Ionuţ Zincă, în 2013.

 

Clasamentul concursului din acest an i-a avut pe protagonişti pe următorii sportivi: locul I – Palici Viorel, locul II – Pepene Paul şi locul III – Preda Andrei.

 

Campionatul Naţional de alergare montană

 

De această dată am avut parte de o surpriză de proporţii. Cel mai titrat alergător montan român, Ionuț Zincă, nu a reușit să își păstreze titlul de campion național și în acest an, clasându-se pe locul doi. Pe primul loc s-a aflat un alergător mai puţin cunoscut, şi anume Szabolcs Istvan Gyorgy, de la CSM Cluj. Acesta a realizat timpul de 57min:26sec pe distanţa de 12,8 km, având 970 metri diferenţă de nivel. Ionuţ Zincă, legitimat la CSU Craiova, a alergat în 57min:52sec, iar pe locul treia sosist Robert Hajnal, de la CSM Cluj. La fel, prezenţa pe podium a sportivului Robert Hajnal se poate spune că a fost o surpriză în condiţiile în care el este mult mai puţin experimentat decât sportivii clasaţi pe locurile imediat următoare. Pe echipe, clasamentul s-a prezentat în felul următor: locul 1 a fost obţinut de CSM Cluj, urmat de CS Pandurii Tg.Jiu, ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de CS Mișcarea CFR.

 

La senioare, însă, nu s-au înregistrat surprize. Marea favorită, Denisa Dragomir (CSM Pitești), a câștigat detașat titlul national, înregistrând un timp de 45min:32sec pe distanța de 9 km (cu 670 m diferență de nivel). Ea a fost urmată de Cristiana Ghiță (CSU Galați) – 48min:47sec și de Adela Bălțoi (CS Pandurii Tg. Jiu) – 50min:07sec. Iată şi clasamentul pe echipe: Locul 1 – CSU Galați , locul 2 – CSM Cluj, iar locul 3 – CSM Craiova. La junioare campioană naţională a devenit Iulia Melinda Zudor (CSS Mediaş) care a alergat pe distanţa de 4.8km, cu 370 metri diferenţă de nivel în 23min:40sec, iar pe echipe prima treaptă a podiumului a fost cucerită de LPS Botoșani. Cel mai rapid junior s-a dovedit a fi Gabriel Bulardă de la CSM Dorna, care a alergat pe distanţa de 9km, având +670 de metri diferenţă de nivel. De această titlul național pe echipe a fost câştigat de CS Pandurii Tg. Jiu. La această competiţie naţională au participat un număr de 95 de atleţi, legitimaţi la 25 de cluburi sportive din ţară, dintre care 33 la feminin și 62 la masculin.

 

BUȘTENI SKY RACE

 

Busteni SkyRace se constituie într-un eveniment de alergare montană complet. Acesta este o parte integrantă a seriei de concursuri organizate de Asociaţia Sport La Orice Vârstă. Apariţia acestuia s-a datorat obiectivelor organizatorilor de a promova sportul pe orizontală, dar şi pe verticală, oriunde şi la orice vârstă, de a contribui cu spirit şi emoţie la consolidarea comunităţii de alergători montani, de a rasplati adecvat performantele sportivilor câstigatori, dar si de a face din Busteni capitala sporturilor montane din Romania. Cursa de SkyRace se desfășoară pe poteci de munte cu zone tehnice de o dificultate aparte, cu lanţuri şi zone alpine cu peisaje splendide. Acest traseu reprezintă o îmbinare perfectă pentru cei care urmăresc să își facă debutul în skyrunning. Clasamentul concursului din acest an a fost următorul: locul I – Palici Viorel, locul II – Preda Andrei şi locul III – Bînzaru Plesa David.

 

Important de menționat faptul cu sâmbătă, 15 august 2015, Primăria Bușteni, în parteneriat cu Federația Română de Atletism, vor organiza Campionatul Balcanic de Alergare Montană, competiție la care vor participa reprezentanți din 15 țări.