Bogdan Toader, Cetatean de Onoare in doua raioane din Republica Moldova

În perioada 14-16 ianuarie 2019, o delegație a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de președintele Bogdan Toader, alături de vicepreședintele Ludmila Sfîrloagă, s-a aflat în Republica Moldova, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, dar si pentru a verifica stadiul lucrărilor la investițiile susținute de administrația județeană, în urma parteneriatelor încheiate anterior.

 

Luni, 14 ianuarie 2019, delegația din Prahova a fost prezentă la Consiliul Raional Călărași, iar alături de conducerea raionului s-a deplasat la Spitalul Raional, unde s-a verificat stadiul lucrărilor efectuate, lucrări ce se ridică la valoarea de 90.000 euro, din care 28.000 de euro a fost contribuția județului Prahova. Totodată, președintelui Bogdan Toader i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare al raionului Călărași”, distincție ce exprimă recunoașterea fraților basarabeni a implicării conducerii Consiliului Județean Prahova în susținerea proiectelor de utilitate publică din Basarabia. La finalul vizitei, membrii delegației române au depus flori la busturile poeților Mihai Eminescu și Grigore Vieru, precum și la statuile ce îi reprezintă pe Domnitorii Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.

 

Programul delegației din județul Prahova a inclus și o vizită în Raionul Hîncești, unde, de asemnea președintele Bogdan Toader a primit titlul de „Cetățean de onoare al raionului Hîncești”. Vera Tănase, vicepreședintele raionului Hîncești, Petru Ciubotaru, directorul Spitalului raional Hîncești și Tatiana Darii, directorul Bibliotecii Publice Raionale „Antonie Plămădeală”, beneficiarii proiectelor implementate în acest raion, au mulțumit oaspeților prahoveni pentru suportul acordat de-a lungul timpului, reiterand necesitatea dezvoltării relațiilor existente. După ce a depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu, delegația Consiliului Județean Prahova a vizitat Centrul de Plasament „Pro-Femina” Hîncești, precum și liceul din localitate, participând la Medalionul literar- muzical cu genericul „Eminescu – România, tăinuită în cuvânt”.

 

Ultima zi a vizitei delegației prahovene în Republica Moldova s-a încheiat cu o deplasare în Raionul Strășeni, unde s-a discutat despre definitivarea unor parteneriate în domeniul educatiei și apoi în Raionul Cimișlia, unde s-au trecut în revistă stadiul lucrărilor la obiectivul „Reparația blocului expozițional nr.5, al Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă”, investiție la care județul Prahova a contribuit cu 40.000 de euro.

 

În continuare, oficialii prahoveni au participat la manifestările dedicate Zilei Culturii Nationale, la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Aici, personalități ale liceului, care a împlinit 50 de ani de activitate, au făcut o evocare a operei eminesciene; academicianul Nicolae Dabija a mulțumit profesorilor care l-au ajutat în parcursul său spiritual. 

 

Administrația județeană va susține și pe viitor valorile naționale, identitatea culturală românească și buna cooperare socio-economică cu Republica Moldova, pentru că facem parte din marea familie europeană, având o istorie comună.

Sursa: Facebook/CJ Prahova