Ai cultivat semințe de lucernă? Iată cum se face irigarea și cum se combat eficient dăunătorii (P)

seminte lucerna

Lucerna este una dintre cele mai iubite plante furajere de către toți agricultorii, deoarece, dincolo de posibilitatea valorificării ei ca și furaj, aceasta devine o cultură din ce în ce mai profitabilă. Investiția este una minimă, ce necesită ”reîmprospătare” o dată la 3-4 ani, însă un fermier poate obține anual un profit de peste 1.000 de euro pe hectar, sumă la care se adaugă și o subvenție din partea statului în valoare de peste 500 de euro la hectar.

Dacă și tu ai ales să-ți încerci norocul în această sferă și ai cultivat seminte lucerna, atunci trebuie să ai în vedere toate secretele fermierilor de succes, pentru a reuși să obții recolte bogate și sănătoase.

Cum se face corect irigarea lucernei?

Înainte de toate, trebuie să știi că lucerna este o plantă ce are un nivel ridicat de rezistență la secetă, fapt ce favorizează obținerea unor producții ridicate. Cu toate astea, se impune irigarea acestor culturi de lucernă, pentru a dezvolta o creștere substanțială a producției la unitatea de suprafață.

Lucerna produce mai multe cicluri de recoltă pe durata unui an și are o creștere continuă a biomasei, în consecință consumul de masă are o evoluție aproape lineară. Acest lucru impune o aprovizionare a plantelor cu apă aproape constant, pe toată perioada de vegetație.

În cazul în care cultura de semințe de lucernă este lipsită de apă în anumite faze, atunci producția va fi în mod evident afectată. De asemenea, aprovizionarea mai modestă a plantelor cu apă în perioada de inițiere a lăstarilor nu doar că nu are efecte negative, ci, dimpotrivă, va duce la stimularea dezvoltării plantelor de lucernă.

Această plantă are o rezistență ridicată la secetă datorită sistemului radicular profund și puternic dezvoltat, căci, în fapt, lucerna este o mare consumatoare de apă.

Cu toate că iubește apa, trebuie să ai în vedere atunci când cultivi semințe de lucernă că excesul de umiditate poate fi provocat de udări executate nerațional și de folosirea unor norme excesive de apă. De asemenea, se recomandă ca irigarea să nu se facă imediat după cosiri, ci numai după ce plantele își vor relua creșterea, în momentul în care lăstarii nou formați vor atinge înălțimea de 5-6 cm.

seminte lucerna

Semințe de lucernă. Cum se combat eficient dăunătorii?

Lucerna este atacată de un număr relativ mare de dăunători, de aceea va trebui să le acorzi o importanță deosebită pentru a reuși să-i ții la distanță. Iată câțiva dintre aceștia:

  • Buburuza lucernei – își face apariția odată cu începerea lunii mai și atacă frunzele. Adulții și larvele consumă parenchimul frunzelor și epiderma inferioară, iar ce mai rămâne din foliole – respectiv, epiderma superioară – se răsucește și se usucă;
  • Gărgărițele frunzelor și rădăcinilor – sunt dăunători ce apar primăvara și atacă rădăcinile sau frunzele (insectele adulte). Acestea pot duce în caz de atac puternic la compromiterea întregii culturi de lucernă;
  • Gândacul roșu al lucernei – își face apariția la debutul verii și atacă frunzele și vârful lăstarilor, astfel încât planta ajunge să rămână desfrunzită;
  • Tripsii și ploșnița de câmp – atacă lucerna și ajung să cauzeze pagube semnificative, în special acelor semințe lucernă abia cultivate. Acești dăunători pot fi combătuți eficient prin aplicarea insecticidelor.