Adrian Petre, din Lipanesti, record mondial la flotari …cu dosul palmelor!

Adrian Petre s-a născut la data de 3 octombrie 1976, la Boldeşti Scăieni. A studiat la Şcoala Generală din Lipăneşti, iar apoi la Liceul nr. 12 CFR Transporturi Bucureşti. A început să practice judo în clasa a treia, obţinând primul loc la Cupa Speranţelor, care a avut loc la Ploieşti, în anul 1986. A continuat să se antreneze la clubul Rapid Bucureşti, odată cu trecerea sa la liceul din capitală. După absolvirea acestuia, a trecut la Politehnica Transporturi Căi Ferate Bucureşti, pentru ca în anul 2002 să se mute la Cluj-Napoca. Aici a absolvit Facultatea de Drept, iar pe plan sportiv a continuat cu lotul olimpic de judo condus de Florin Bercean. Aici a cunoscut câteva generaţii de sportivi, cu care s-a şi pregătit. Apoi a trecut la CS Jandarmul Cluj, un club mic, care funcţioneză în unitatea de jandarmi la care lucrează.

 

Medalii cucerite pe plan internaţional

 

„Când evoluam pentru Rapid Bucureşti am luat o medalie de bronz la Cupa României, după care o perioadă nu am mai avut performanţe. Din anul 2008 am început să concurez şi în străinătate, la competiţii rezervate sportivilor cu vârsta de peste 30 de ani, la Campionatul Mondial de Judo şi la Campionatul Mondial de Sambo, un sport rusesc, care este o combinaţie între lupte şi judo”, spune, cu modestie şi hotărâre în acelaşi timp, sportivul crescut la Lipăneşti. În ceea ce priveşte performanţele la nivel internaţional, putem aminti titlul de campion mondial la sambo în Grecia, în anul 2011, o medalie de bronz tot la sambo, în Bulgaria, la Burgas, şi încă un bronz în Maroc.

La judo, în 2008, la Campionatul Mondial de la Bruxelles, a luat medalia de bronz, pentru ca în 2010, la Jocurile Europene ale Poliţiştilor şi Pompierilor, de la Valencia, să cucerească argintul. Tot în 2010, la Campionatul European din Croaţia, a câştigat medalia de bronz. Anul acesta, fiind şi coordonator al lotului Ministerului de Interne, a obţinut locul 7 cu echipa la Campionatele Internaţionale din Rusia, o performanţă uriaşă, ţinând cont că, la ediţiile precedente, echipa noastră era eliminată din primul tur. Tot în 2014, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Europene ale Poliţiştilor şi Pompierilor.

 

Noi abilităţi descoperite anul trecut: flotări făcute cu dosul palmelor!

 

Anul trecut, şi-a descoperit noi abilităţi, realizând un record naţional la flotări normale: 1.419 repetări în 49 de minute, într-o cafenea, evenimentul, la care au fost prezenţi şi mai mulţi ziarişti, fiind transmis în direct pe internet. În acest an s-a antrenat pentru a putea depăşi un record mondial de flotări făcute, atenţie!, cu dosul palmelor!

 

„Mi-am dus corpul pe plan psiholgic într-o zonă pe care nu o cunoşteam, pregătirea pentru această încercare nefiind numai fizică, ci mai ales din punct de vedere mental. La data de 16 martie 2014, într-un mall din Cluj-Napoca, în faţa a 700 de persoane, am doborât recordul mondial la flotări făcute cu dosul palmelor, reuşind 631 de repetări în 15 minute! A fost ceva inedit pentru ţara noastră, la eveniment fiind prezent şi lotul olimpic de judo al ţării noastre, pregătit de către Florin Bercean, fapt care mi-a dat o mare încredere în mine. Să ştiţi că în lume nu sunt decât cinci sportivi care pot face acest tip de flotări rezistând un timp atât de îndelungat.

 

Campanie de promovare a acestui sport prin ţară

 

Această reuşită mi-a dat ideea promovării procedeului amintit prin ţară. Am fost foarte bine mediatizat (n.n. multe publicaţii media, mai ales online, au alocat spaţii importante acestei performanţe) şi faptul că am făcut ceva, chiar dacă vin din alt sport (n.n. judo) demonstrează că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat şi visezi cu ochii deschişi, iată că visul tău se poate realiza”, spune Adrian Petre.

 

După acest eveniment a început o colaborare strânsă cu Federaţia Română de Judo şi a pus bazele proiectului „Poţi fi şi tu campion”. „Am creat o siglă şi am pornit la treabă, pentru mine fiind o imensă provocare. Iar pentru faptul că provin din judo, am început să promovez şi acest sport”, adaugă Adrian Petre. La acest eveniment sunt demonstraţii de judo la nivel de copii, seniori, flotări pe dosul palmelor, partener oficial fiind Federaţia Română de Judo. „Numai că, pentru că judo nu este la un nivel de mediatizare similar fotbalului, am ales ca Radu Valahu să mă sprijine în proiectul meu. El a şi venit la Cluj să mă susţină la tentativa mea de doborâre a recordului mondial, deşi nu mă cunoscuse încă. Apoi l-am rugat să vină la evenimentele mele ca invitat special, dar să susţină şi proiectele lui de skandenberg”.

 

Un alt invitat este Sorin Toma, campion naţional la street workout, un sport nou, care reprezintă gimnastica făcută pe barele tradiţionale de covoare de la blocuri. Pentru toate aceste sporturi pe care a ales să le promoveze şi să facă parte din caravana sa nu trebuie să te antrenezi cu greutăţi. Astfel, pentru flotări trebuie să te foloseşti de forţa ta, pentru judo de forţa adversarului, în timp ce pentru skandenberg ai nevoie şi de forţa ta, dar şi de a adversarului.

 

Premiu de 1000 de euro de la Lindab

 

„O poveste interesanta mi s-a intamplat cand am luat cunostinta prima data cu firma multinationala LINDAB. Am primit un e-mail de la ei asa pur si simplu cum ca am fost selectionat sa particip la un concurs pe site-ul lor, este vorba de Campania Campionul Rezistentei. Am dat un interviu fiecare si spotivul cu cele mai multe accesari avand povestea cea mai intesantna putea castiga 1000 de euro. Va spun sincer ca am castigat concursul respectiv, iar eu am intrat in posesia celui mai mare premiu din cariera mea de sportiv. Mi s-a dat o sansa si am profitat de ea, s-a avut incredere in mine, iar eu mi-am dorit foarte mult sa intru in posesia premiului. Deci nu renunta la visul tau, ai incredere in fortele tale, viseaza cu ochii deschisi! Poti fi si tu campion!”, a spus Adrian Petre.

 

Atragerea copiilor către sport

 

În cadrul campaniei „Poţi fi şi tu campion”, organizatorii vizează să-i atragă către sport pe copiii care îi privesc, convinşi fiind că mâine poţi face mai mult decât ai făcut ieri. „Vrem să-i determinăm pe cei mici să se mai ridice din faţa calculatorului şi să meargă înr-o sală de antrenament, pentru că nu contează ce sport faci, importantă fiind mişcarea în sine. Nu trebuie să faci neapărat performanţă. Acest proiect este un pariu al meu deoarce îmi doresc să am continuitate în ceea ce fac şi încerc să promovez judo-ul şi sportul în general. Satisfacţia este să pot lăsa ceva în urma mea, mai ales că este foarte greu să realizezi ceva notabil ca simplu sportiv. Să ştiţi că nu este deloc uşor să ţii permanent legătura cu Federaţia Română de Judo şi cu cei din localitatea în care urmează să evoluezi. La Lipăneşti, unde eu voi avea emoţii mai mari pentru că revin acasă, cei prezenţi vor putea vedea concursuri de flotări, skandenberg pentru copii şi tracţiuni la bară. De asemenea, în show vor mai fi prezente secţia de full contact Ambiţia Mădălin, echipa de judo seniori Petrom Ploieşti, în vreme ce copiii de la secţia Petrom Boldeşti vor face o demonstraţie a abilităţilor lor”, a conchis Adrian Petre, cel a cărui ascensiune în domeniul flotărilor făcute cu dosul palmelor a început chiar aici, la Lipăneşti. Nu ne rămâne decât să-i spunem „Bine ai revenit acasă, campionule” şi să-l aplaudăm la scenă deschisă pentru spectacolul pe care ni-l va oferi.