Aceste… „Gri-uri” care au stricat Ploiestii…

… Și, uite-așa, au răsărit în centrul Ploieștilor, la jumătatea secolului trecut, în vremuri de triste amintiri, construcții sinistre, încadrate în geometrii ce nu au nimic cu esența arhitecturii sau cu ideea esteticului urban, cu ceva care… „să gâdile privirile într-un mod plăcut”, ca să parafrazăm un personaj celebru al lui Caragiale.

 Și în aceeași serie se înscrie și… mult-disputatul, acum,Bloc „7 etaje”,  cel ce s-a dorit a fi „masca” pentru impunătoarea Catedrală.

 Toate aceste „gri-uri”, aceste cuburi inerte într-un „joc” de-a urbanismul searbăd, lipsit de stil și simbol, contructii pe vertical doar ca să adapostească oameni, fără a deține tocmai esența noțiunii de cămin sau ARHITECTURĂ, au stricat Ploieștii. Și de atunci și… de ACUM și… de MÂINE…

Foto1: O fotografie indedită cu o schiță de mână înfățișând noile construcții (blocuri), propuse ca soluție de înlocuire a vechilor clădiri din vecinătatea Halelor Centrale (strada Emile Zola la intersecție cu strada Griviței).

Fotografie din 1961.

Foto2: Instantaneu din vremea sistematizării urbane a Centrului Civic prin apariția noilor blocuri de tip socialist, realizate deseori fără nici o originalitate sau creativitate stilistică. În prim-plan construcția blocului de pe strada Gheorghe Lazăr, colț cu Bulevardul Independenței.

Fotografie realizată în 1961.

„Nu pot să uit o poveste despre Lvov. Stalin și-a trimis arhitectul personal acolo să dărâme tot și să construiască un oraș în stilul comunist. Omul a fost atât de fascinat de frumusețea orașului, încât a dat ordin ca niciuna dintre vechile clîdiri să nu fie demolate. În prezent, Lvovul rivalizează, fără exagerare, cu multe dintre orașele vechi vest-europene.

Păcat ca nu a avut și Ploieștiul o șansă de genul ăsta”. (mărturisite de Andreea-Lygia Popescu)

Sursa foto: Societatea Culturala ATOM Ploiesti