A fost odata… la Gara de Nord din Ploiesti

Ca-ntr-o poveste unde, parcă, te-ai aștepta să urce-n birjă Nenea Iancu, ori… cine știe, marinerul cu mamița, or poate vreun ceferist ieșit din tură sau vreun poet grăbit să surprindă orașul din trapul calului ce-l duce pe sub lumina lămpilor în înserare.., poate către o grădină, la o bere rece…

A fost odată! Și fotografia asta stă mărturie!

Povestea fotografiei: O meserie la sfârșit de drum. Ultimul birjar ploieștean așteptând mușteriii… O imagine de la sfârșitul anilor ’60. În fundal se observă clădirea Gării de Nord a Ploieștiului. A fost, de fapt, a doua gară a orașului, inaugurată la 1908, odată cu linia Ploiești-Văleni, o linie a petrolului și a materiilor prime de pe Valea Teleajenului. Linia Ploiești-Văleni(extinsă până la Măneciu ulterior) a fost una dintre puținele linii construite de o administrație locală, în cazul de față cea prahoveană… ( Societatea Culturală ATOM Ploiești)

*** Conform DEX, birjă f., pl. ĭ (rus. birža, bursă, birjă, d. germ. börse, fr. bourse, bursă. La început s’a zis izvóščičĭia birža, bursa orĭ locu de staționare al trăsurilor publice, de unde și trăsură de birjă, adică „trăsură de la bursă, trăsură de la locu de staționare al lor, trăsură publică”. Tot așa fr. fiacre, birjă, după hotelul (otelu) Saint-Fiacre din Paris, înaintea căruĭa era statuia sfântuluĭ Fiacrius, unde, de la 1640, obișnuĭaŭ să staționeze. V. bursă). Droșca, trăsură publică. – Moldovenesc popular și berjă (fiindcă și Rușiĭ aŭ zis iutil berža din germ. börse, pop. berse), pl. și berje, ca perje.

sursa foto: Societatea Culturală ATOM Ploiești