77 de ani de la marele raid al aviatiei anglo-americane asupra orasului Ploiesti

Pe 1 august 1943, acum 77 de ani, a avut loc marele raid al aviaţiei anglo-americane asupra oraşului Ploieşti. O filă de istorie care a schimbat fața regatului aurului negru” și a înrâurit pentru totdeauna istoria orașului unde a a apărut PRIMA RAFINĂRIE DIN LUME!

Operaţiunea s-a numit Tidal Wave şi a fost executată de trupele americane din Libia şi sudul Italiei. Scopul atacului a fost de a distruge rafinăriile de petrol din jurul orașului Ploiești. Misiunea a fost una dintre cele mai costisitoare misiuni ale forţelor americane de pe teatrul din Europa, dar şi cea mai sângeroasă.

Potrivit istoricilor, în misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în faţa anti-aerienei române şi germane, 440 de soldaţi americani au fost ucişi în luptă, iar 220 au fost capturaţi. Rezultatul bombardamentului a fost “nici o reducere a producţiei de petrol înregistrată”, deci, misiunea a eşuat.

Așa cum aflăm de la dl Dan Nicodim, atacul a reprezentat cea mai mare pierdere suferită de aviaţia Statelor Unite într-o singură misiune. Data de 1 august avea să fie cunoscută drept ”duminica neagră”, iar Ploieştiul avea să devină în rândul aviatorilor americani “cimitirul bombardierelor”.

„În infernul de deasupra orașului, avioanele își croiau drum prin salvele de tunuri antiaeriene, ripostând la rândul lor cu mulțimea de mitraliere de la bordul aparatelor de zbor. Bombe cădeau încontinuu, explozii se auzeau la toate periferiile. <<Nu credeam că vreunul dintre noi va scăpa viu dintr-un asemenea infern>>, mărturisea după ani unul dintre piloții americani.” (Lucian Vasile).
Istorie. Amintiri. Imagini care au rămas încă vii în memoria multor dintre ploieștenii aflați azi la vârsta senectuții. O zi neagră, cumplită a cărei memorie trebuie să rămână în cărțile de istorie.

Sursă foto: heroesdeguerra.blogspot.ro