22 septembrie 1888: Pentru prima data in istorie, un membru al Casei Regale britanice calca pe pamant romanesc. La Peles!

File de istorie ce merită ținute minte: Pe 22 septembrie 1888 avea loc un eveniment istoric pentru România, pe care, însă, foarte puțini îl cunosc. În această zi, acum 133 de ani, un membru al Familiei Regale britanice călca pe pământ românesc pentru prima oară în istorie. Albert Edward, Principe de Wales și viitorul Rege Edward al VII-lea venea în țara noastră, la invitația Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Urmașul Reginei Victoria a fost primit la București, dar nu a zăbovit în capitală. În aceeași zi, alături de gazdele sale, a ajuns la Sinaia, la Castelul Peleș, acolo unde erau invitați toți oaspeții de seamă ai suveranilor României.

*Fiind cel mai mare fiu al unui suveran britanic, înaltul oaspete a primit în mod automat la naștere titlurile de Duce de Cornwall și Duce de Rothesay. Ca fiu al prințului Albert el a primit, de asemenea, titlurile de Prinț de Saxa-Coburg-Gotha și Duce de Saxonia. Regina Victoria și-a numit fiul Prinț de Wales și Conte de Chester la 8 decembrie1841.

Așa cum aflăm de la inimoșii membri ai Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, de la acest eveniment ne-a rămas o imagine de arhivă realizată de I. Jehalski, fotograful Curții Regale la acea vreme. Interesant este că, în această fotografie se regăsește și arhitectul André Lecomte de Nouy, care este și unul dintre „protagoniștii” Galeriei Arhitecților Peleșului, expoziția temporară amenajată la Vila Șipot (Casa Arhitecților), până pe 25 octombrie 2021. Chiar dacă Vila Șipot nu exista, încă, în 1888, atunci când Albert Edward Principe de Wales a vizitat locurile, astăzi clădirea expune imagini ale Domeniului regal, așa cum l-a cunoscut viitorul rege al Marii Britanii acum mai bine de 130 de ani.

 Sursa foto: Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș