Dupa viiturile de saptamana trecuta, masuri provizorii la Alunis. Oamenii spera sa nu mai fie loviti de furia naturii!

Primarul spune că, probleme de mari proporții din cauza vitregiilor naturii au mai fost aici prin 2005, an în care, de altfel, întreg județul a avut mult de suferit din cauza inundațiilor și a viiturilor.

Pe DJ 214, circulația a fost închisă pe una dintre artere, pe o porțiune de aproape 100 de metri, din cauza surpării drumului. Totul, din pricina viiturii din 6 iunie, când apele pârâului Aluniș păreau că aduc o nenorocire…

Tot atunci, conducta de apă care alimentează de la Paltinu localitățile Aluniș, Vărbilău și Slănic a rămas…. suspendată pe o porțiune de 20 de metri, pentru moment existând riscul să cedeze în orice moment din cauza presiunii apei.

Până marți, 11 iunie, s-a intervenit cu mijloace proprii și cu un utilaj de mare tonaj, pentru câteva măsuri de asigurare provizorii, după cum spune primarul din Aluniș Bîgiu Iulian Cristian care dă asigurări, acum, că, în cazul în care se vor întoarce furtunile, pagubele nu vor mai fi atât de mari. Tot de la edil am aflat că deja s-au întreprins ceva lucrări de regularizare a albiei pârâului, dar, firește, este necesară o lucrare mult mai amplă. De asemenea, a fost,cât de cât, asigurată și zona unde au fost inundate 40-50 de gospodării și s-a făcut ceea ce se putea cu mijloace proprii și cu ajutorul localnicilor. De asemenea, până la acest moment, s-au luat măsuri de asigurare a malurilor undea rămas conducta suspendată, și unde un stâlp electric s-a înclinat din cauza furiei apelor.s-a făcut deja o solicitare către Electrica pentru transferul linei de medie tensiune, dar, până una-alta, s-a acționat pentru lărgirea albiei.

Primarul spune că, probleme de mari proporții din cauza vitregiilor naturii au mai fost aici prin 2005, an în care, de altfel, întreg județul a avut mult de suferit din cauza inundațiilor și a viiturilor. De atunci, la Aluniș s-au realizat cam 400 de metri liniari de apărări de maluri. Au mai fost probleme, dar nu de așa proporții și localnicii speră să nici nu mai fie… Deși… uite că natura de semne și musai ca în astfel de zone, la hotarul dintre deal și munte, oamenii trebuie să fie pregătiți și… precauți.

Foto: Prefectura Prahova