Meteorologii au emis o atenționare de cod portocaliu de vânt pentru la munte, valabil începând de astăzi de la ora 18.00, până pe 18 ianuarie, ora 20.00. Tot la munte, este valabil un cod galben de ninsori.

 

Astfel, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, viteza vântului la rafală va depăși 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

 

Până la ora 18.00, astăzi, în zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă. „În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în  prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare”, a anunțat ANM.

 

În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile, au anunțat meteorologii.

 

Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp. „Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea”, se mai arată în atenționarea de cod galben a ANM.

La data de 4 ianuarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova și Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, insotiti de jandarmi, au efectuat 4 percheziții domiciliare în comuna Brazi, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni silvice.

 

Din cercetări a reieșit că, în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018, persoanele în cauză ar fi tăiat fără drept și ar fi sustras material lemnos din păduri situate între localitățile Stejaru și Varnița. Ulterior, lemnul ar fi fost vândut unor persoane, care l-ar fi folosit la încălzirea locuințelor.

 

În urma perchezițiilor, polițiștii au indisponibilizat un autoturism, 4 atelaje, 15 unelte și material lemnos de esență stejar, frasin și carpen. Au fost puse în aplicare 5 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul poliției, pentru audieri.

În județul Prahova au fost demarate activități cu caracter preventiv în domeniul ordinii și siguranței publice. Activitățile preventive în sistem integrat au debutat în comuna Brazi.

 

Alături de polițiști au participat și jandarmi, reprezentanți D.G.A, A.N.A.I.T.P. și A.N.A.

 

Astfel, elevii unei școli din Brazii de Sus au avut ocazia să participe la dezbateri susținute de practicieni în diverse domenii ale siguranței publice, tematica variind, în funcție de vârsta participanților, de la noțiuni de răspundere penală și importanța unei conduite morale, până la siguranța în utilizarea platformelor de socializare online, pornografie infantilă și pericolul consumului de droguri.

Polițiștii Secției 1 Ploiești au continuat acțiunile de verificare a comercianților din zona Oborului și a cartierului Bereasca, pentru verificarea legalității actelor de comerț. Astfel, în intervalul orar 8-12, polițiștii au acționat pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi alcool dar și a altor nereguli. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.600 de lei. Totodată, polițiștii au dispus confiscarea unor bunuri, în valoare de 4.400 de lei, care erau comercializate fără îndeplinirea condițiilor legale.

 

EXEMPLE:

1.Polițiștii au depistat pe strada Trandafirilor o femeie, care deţinea 200 de ţigarete, fără a îndeplini condiţiile legale. Persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal conform prevederilor Codului Vamal, bunurile fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

 

2.Totodată, trei bărbați au fost depistati în Oborul Ploiești, în timp ce ofereau spre vânzare 100 de litri alcool, fără a deține documente necesare în acest sens. Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional conform prevederilor Legii 12/1990 republicată, fiindu-le ridicate în vederea confiscării cantitățile de alcool oferite spre vânzare.

 

3.Un alt bărbat a fost depistat în aceeași zonă, oferind spre vânzare covoare persane de diferite mărimi și culori, fără a deţine documente necesare în acest sens. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor Legii 12/1990 republicată, fiindu-i ridicate în vederea confiscării bunurile oferite spre vânzare.

La data de 4.12.2017, polițiști din cadrul Secției nr. 1 Politie au desfășurat o acțiune în zona Oborului și a cartierului Bereasca, pentru verificarea legalității actelor de comerț.

 

Astfel, în intervalul 6-9, polițiștii au acționat pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi alcool dar și a altor nereguli. Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.650 lei. Totodată, polițiștii au dispus confiscarea unor bunuri, în valoare de 6 000 lei, care erau comercializate fără îndeplinirea condițiilor legale.

 

Polițiștii au depistat pe strada Ștrandului o femeie, care deţinea 500 de ţigarete, fără a îndeplini condiţiile legale. Persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal conform prevederilor Codului Vamal, bunurile fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. Totodată, persoana în cauză oferea spre vânzare mai multe articole vestimentare, produse alimentare și jucării pentru copii, fără a deține pentru acestea documente de proveniență. S-a luat măsura sancționării contravenționale conform prevederilor Legii nr. 12/1990, iar bunurile în cauză au fost ridicate în vederea confiscării.

Atenționarea, care vizează zona de munte a județului Prahova, a intrat în vigoare luni, de la ora 18.00, și este valabilă până marți, la ora 12.00.

 

În acest interval, spun meteorologii se vor înregistra intensificări ale vântului, care „va continua să prezinte intensificări la munte, unde viteza la rafală va mai depăși temporar 65…70 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, rafalele vor depăși 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada”, potrivit ANM.
 

Vremea, au anunțat meteorologii, „va deveni rece în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor fi negative, în noaptea de luni spre marți (30/31 octombrie), în jumătatea de nord a țării, iar în noaptea de marți spre miercuri (31 octombrie/01 noiembrie) în toate regiunile”.

Directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Prahova s-au întâlnit astăzi în sala Europa a Consiliului Judeţean pentru prezentarea Raportului privind starea învăţământului la nivelul judeţului Prahova, în anul şcolar 2016-2017.

 

În anul şcolar 2016-2017, sistemul judeţean al învăţământului preuniversitar de stat funcţionează cu 219 de unităţi cu personalitate juridică, din care 25 de grădinițe, 132 de şcoli gimnaziale , 46 colegii şi licee,6 şcoli speciale, 1 Palat al Copiilor şi 4 cluburi ale copiilor , 2 cluburi sportive, CJRAE , Centrul Județean de Excelență şi CCD. În judeţul Prahova funcționează şi un colegiu militar.

 

La capitolul elevi se constată o scădere a numărului acestora. Comparativ cu anul școlar 2013 - 2014, când erau 18,660 de copii preșcolari, în anul școlar 2016 - 2017 au fost numai 16.135 elevi. Număr mai mic de elevi se înregistrează și la liceu, unde se constată o scădere de peste 6.000 de elevi în numai trei ani școlari. Astfel, de la peste 26.000 de elevi în anul școlar 2013 - 2014 s-a ajuns în anul școlar 2016 - 2017 la 20.890 de elevi.

 

În continuare, la Prahova sunt nouă unități de învățământ din Prahova care nu au autorizație sanitară. Este vorba despre patru grădinițe, două școli primare și trei școli gimnaziale.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a prezentat astăzi o situație cu privire la dotarea ISU, dar a atras atenția că 20% dintre clădirile de la nivel național aflate în clasa I de risc seismic sunt în Prahova.

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a precizat situația legată de dotarea dar și de obligațiile autorităților locale, pe linie de protecție civilă.

 

Când a venit însă vorba de fondul imobiliar, ISU Prahova a atras atenția că peste 2.100 de clădiri din Prahova ( 20% din imobilele identificate la nivel național) sunt în clasa I de risc seismic, iar un cutremur mai puternic ar avea efecte nedorite.

Polițiștii din Vălenii de Munte au desfășurat activități de informare a cetățenilor în domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și a violenței domestice. Oamenii legii au poposit întâi la asociațiile de proprietari din localitate. Acțiunea a continuat la o unitate de învățământ si la societăți comerciale.

 

Discuțiile au vizat atât prevenirea furturilor din locuințe și a înșelăciunilor, dar nu au fost scăpate din vedere și furturile din societăți comerciale, furturile din autovehicule sau din unități de cazare (cămine/internate, unități turistice etc.)

 

Totodată, polițiștii au continuat informarea despre înșelăciunile prin metoda ”accidentul” și metodele în care sunt pretinse calități de angajați la societăți de utilități publice. Au fost avute în vedere și furturile din locuințe facilitate de pătrunderea în locuință cu acordul victimei (metode asemănătoare înșelăciunilor).

 

De asemenea, au fost purtate discuții și au fost împărțite pliante cu recomandări pentru prevenirea violenței domestice și ce trebuie să facă potențialele victime ale unor astfel de infracțiuni Polițiștii din Văleni au fost sprijiniți de colegii lor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității

Tarifele maximale aplicate în anul școlar 2016-2017 de transportatorii rutieri pentru stabilirea prețurilor abonamentelor de care pot beneficia elevii care fac naveta vor fi menținute și în următorii doi ani școlari, respectiv până la 1 septembrie 2019. Guvernul a aprobat, în acest sens, o Hotărâre pentru modificarea art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016.

 

Potrivit legislației în vigoare, elevii care sunt nevoiți să facă naveta pentru a ajunge la școală pe distanțe de până la 50 de kilometri pot beneficia de decontarea integrală a abonamentelor lor de transport rutier. Transportatorii au obligativitatea să respecte tarife maxime la stabilirea prețurilor acestor abonamente stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 863/2016, însă tarifele au fost valabile până la 1 septembrie 2017.

 

Prin actul normativ adoptat ieri, aceleași tarife maximale se vor aplica până la 1 septembrie 2019. Tariful maxim aferent abonamentului de transport pentru elevii care fac naveta este de 3.48 de lei/km dus-întors fără TVA. Astfel, pentru o distanță de trei kilometri, tariful maxim fără TVA este de 10 lei, de exemplu, iar pentru o distanță de 50 de kilometri, tariful maxim este de 174 de lei.

Primăria Municipiului Ploiești, prin Direcția Tehnic Investiții – Serviciul Reparații și Investiții Drumuri, informează cetățenii că, în perioada 4 – 7 septembrie a.c., în intervalul orar 21.00 – 05.00, se vor executa lucrări de reparații pe următoarele străzi:

• B-dul Republicii – zona Catedrala „Sf. Ioan Botezătorul” (sens giratoriu) – intersecție cu strada Tache Ionescu;

• B-dul Independenței

 

Municipalitatea ploieșteană își cere scuze pentru disconfortul generat de aceste lucrări și mulțumește cetățenilor pentru înțelegere.

Pagini