Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participați la vernisajul expoziției „In memoriam dr. Constantin I. Istrati”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

 

Expoziţia, prilejuită de comemorarea a 100 de ani de la dispariția marelui savant român, reunește o serie de publicații, documente și fotografii originale. Născut la 5 septembrie 1850, în Roman, Constantin Istrati a urmat, în paralel, cursurile facultăţilor de Medicină şi de Ştiinţe, secţia Chimie, a Universităţii din Bucureşti. În 1875, împreună cu alţi colegi, face demersuri pentru înfiinţarea Societăţii Studenţilor în Medicină, prima societate studenţească din România, al cărei preşedinte a şi devenit (februarie 1876).

 

În 1877 îşi susţinea teza de doctorat în medicină şi chirurgie, an în care ia parte şi la Războiul de Independenţă ca medic de regiment clasa II (echivalentul gradului de căpitan). Pentru devotamentul dovedit pe câmpul de luptă a fost decorat cu numeroase distincţii româneşti şi străine.

 

Constantin Istrati a fost membru al Academiei Române, deținânând funcția de preşedinte al acestui for ştiinţific superior în perioada 1913-1916.

Consiliul Județean Prahova şi instituțiile de cultură din județ au organizat o serie de manifestări, prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale.

 

Conform Legii nr. 238 /7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor - Mihai Eminescu (1850-1889). La 168 de ani de la naşterea sa, Mihai Eminescu reprezintă "omul deplin al culturii româneşti'’.

 

Prezent la evenimentele culturale de ieri, Administratorul public al Judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, a menţionat că Ziua Culturii Naționale reprezintă una în care ne amintim de "Luceafărul'' poeziei românesti, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române în ansamblu şi a esenţei românismului din sufletul oricărui român.

 

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale au debutat la Biblioteca Judeţeană "Nicolae Iorga” cu simpozionul "Dor de Eminescu”, continuând cu vernisarea expoziţiei etnografice "Valori de Patrimoniu” şi cu lansarea "Ghidului de arhitectură - Zona Prahova Subcarpatică”. Având în vedere că Mihai Eminescu rămâne expresia absolută a culturii române, au fost depuse flori, atât la statuia poetului din centrul Municipiului Ploieşti, dar şi la alte monumente culturale din Judeţul Prahova.

 

Prin organizarea acestor evenimente, Consiliul Judeţean Prahova doreşte să promoveze şi să arate respectul cuvenit culturii naţionale, ducând mai departe conştiinţa şi identitatea românească, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești vor marca și în 2018, ca în fiecare an, ziua dedicată poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naționale Române.

 

Luni, 15 ianuarie a.c., la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, va avea loc cea de-a VI-a ediție a Concursului județean de recitări “Ca un luceafăr am trecut prin lume”. Competiția este destinată liceenilor prahoveni, care trebuie să pregătească un text reprezentativ din creația eminesciană. În cadrul evenimentului vor susține prelegeri despre opera poetului național și despre Ziua Culturii Române prof. Mădălina Paula Stefan şi prof. Iulia Dragomir, care vor coordona și un scurt moment poetic pregătit de elevi ai Colegiului Economic “Virgil Madgearu” Ploiești.

 

Înscrierile la concurs se pot face până pe data de 14 ianuarie 2018, printr-o cerere trimisă la sediul instituției din Ploiești, strada Eroilor nr. 1A, sau la adresa de e-mail gelunionescu@yahoo.com.

 

Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești continuă şi proiectul educațional “Aproape de Eminescu”, care se va desfășura, simultan, în școlile din județ sau din țară. Acesta se adresează în special elevilor, profesorilor de limba şi literatura română şi profesorilor din învățământul primar, care doresc să marcheze astfel împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului național. În data de 15 ianuarie 2018, în intervalul orar 9.00-12.00 (pentru cei care învață dimineața), respectiv 14.00-17.00 (pentru elevii care învață după-amiaza), vor fi alocate 15 minute unor activități precum lecturarea a diverse tipuri de texte din opera eminesciană, recitarea unor poezii sau a unor fragmente din creația poetului român de geniu, studii de caz, dezbateri pe marginea operei lui Mihai Eminescu, organizarea și prezentarea de expoziții de desen și/sau pictură inspirate din opera eminesciană, la nivelul clasei de elevi, anului de studiu. În 2017 proiectul a devenit internațional, anunțându-și participarea atât unități de învățământ din țară, cât și de peste hotare.

Miercuri, 20 decembrie 2017, la ora 11, la Muzeul memorial „Paul Constantinescu” - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc manifestarea - In Memoriam – Paul Constantinescu (30.06.1909-20.12.1963).

 

După slujba de pomenire oficiată de preoții Ștefan Mușat și Gheorghe Diță, despre viața și opera ilustrului compozitor, profesor, dirijor și muzicolog Paul Constantinescu vor rosti alocuțiuni: prof. dr. Al.I.Bădulescu și prof.univ.dr. Sanda Hîrlav Maistorovici.

 

Vor fi depuse flori la bustul muzicianului – opera sculptorului Dumitru George. Manifestarea se va încheia cu audierea unor fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”– de la a cărui primă audiție absolută se împlinesc 70 de ani, joi 21 decembrie a.c.

Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită vineri, 8 decembrie 2017, la ora 11.00, la sediul său din Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A la vernisajul expoziţiei "Ilustraţii din cuvinte - expoziţie de caligrafie", ediţia a II-a.

 

Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Colegiului Naţional "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti. Această expoziţie prezintă lucrările elevilor din cadrul proiectului educaţional "Caligrafia - arta scrisului", prin care se readuce în atenţia publicului larg arta de a scrie frumos de mână, într-un secol XXI în care această artă a fost înlocuită cu noi tehnologii informaţionale.

Miercuri, 6 decembrie 2017, la orele 16.30, Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploiești, secție a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează serata muzeală "Sfântul Nicolae în spiritualitatea românească. Amintiri despre Nicolae Simache. Concert de colinde".

 

La această acţiune participă profesor Mihaela Papuc și prof.univ.dr. Silviu Costache, care vor susține temele seratei, respectiv semnificația zilei de Sfântul Nicolae și evocarea personalității profesorului Nicolae Simache, patronul spiritual al Muzeului Ceasului.

 

Serata se va încheia cu un concert de colinde susținut de grupul vocal "Artist" coordonat de profesor Roxana Furtună. Acțiunea se va desfășura la sediul Muzeului Ceasului din str. Nicolae Simache nr.1 Ploieşti.

Expoziţia temporară "Podoabe străvechi", proiect iniţiat de Muzeul Judeţean Buzău, reuneşte, în virtutea tradiţionalei colaborări ştiinţifice şi valorificatoare, obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu şi începutul epocii bronzului, selectate din cele mai importante descoperiri arheologice ale instituţiilor colaboratoare în proiect - Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simionj" Tulcea, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa - Olteniţa, Muzeul Brăilei "Carol I", Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe.

 

Printre obiectele etalate - brăţări şi coliere din scoică; pandantive din lut, colţi de mistreţ; plăci de centură; ace de podoabă - se remarcă piesele Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova: inele de buclă din argint; colan şi brăţară din cupru; şiragurile din scoică sau canini de mamifere; pandantiv tip ochelari, descoperite în tumulii cercetaţi la Ploieşti Triaj şi Ariceştii Rahtivani.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României şi pentru a marca, de asemenea, împlinirea a 77 de ani de la moartea marelui savant Nicolae Iorga, miercuri, 29 noiembrie a.c., la ora 11.00, va avea loc simpozionul organizat de Consiliul Județean Prahova prin Biblioteca „Nicolae Iorga”, Garnizoana Ploiești, prin Cercul Militar, Asociația Județeană „Cultul Eroilor” Prahova şi Asociația Română de Drept Umanitar Prahova.

 

La evenimentul organizat sub genericul „Nicolae Iorga şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, care va avea loc în Sala „Marea Unire” din Palatul Culturii Ploiești, vor participa si reprezentanti ai Primariei Ploiesti.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 11.00, să participaţi la vernisajul expoziţiei lunii decembrie „Soldatul român în Marele Război. Instantanee grafice”, care va avea loc în holul mare al sediului central din Ploieşti, strada Toma Caragiu, numărul 10, eveniment desfăşurat sub egida Programului Naţional „România Centenar”.

 

Operele expuse nu se limitează numai la imaginile evocatoare obişnuite ale câmpului de luptă din Primul Război Mondial, ci surprind scene mai puţin cunoscute publicului larg, secvenţe din viaţa de prizonierat a militarilor români sau întoarcerea acasă a soldatului rănit, figura emblematică a ororilor războiului.

 

Autorii lor sunt cunoscuţii artişti Nicolae Mantu (1871-1957) şi Ştefan Popescu (1872-1948) împreună cu un talentat desenator anonim, fost prizonier de război. Lucrările fac parte din patrimoniul instituţiei şi sunt expuse în premieră.

Primăria Municipiului Ploiești va acorda, la fel ca și în anii precedenți, un premiu în valoare de 500 de euro, în cadrul festivității de premiere a Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană „Iosif Iser” 2017, expoziție de anvergură găzduită de Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.

 

Ceremonia, în cadrul căreia va fi decernat premiul primăriei al Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană „Iosif Iser”, va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2017, cu începere de la ora 17:00, la sediul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.

Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti a organizat, în perioada septembrie - noiembrie 2017, cea de-a XV-a ediţie a Concursului Naţional de Poezie “Iulia Hasdeu”. Din cei 24 de concurenţi, juriul, format din: Gelu Nicolae Ionescu – poet, profesor, referent şi redactor coordonator al revistei “Atitudini”, Iulia Dragomir – poet şi profesor, Mădălina Paula Ştefan – poet şi profesor, Gabriela Teodorescu-profesor, publicist, eseist, critic, a stabilit acordarea următoarelor premii:

Marele Premiu – Stoica Patricia Elena, C.N. “I.L. Caragiale” Ploiești

Premiul I – Iacob Iulia Daria, Liceul Teoretic “M. Eminescu” Cluj-Napoca

Premiul II – Zett Ana, C.N. “Mihai Viteazul” Ploiești

Premiul III – Cojocaru Bianca Alexandra, C.N. “I.L. Caragiale” Ploiești

Menţiuni – Redinciuc Ioana, C.N. “Petru Rareș” Suceava

              – Vlădianu Teodora, C.N. “Petru Rareș” Suceava

              – Constantinescu Ioana Alexandra, C.N. “Mihai Viteazul” Ploiești

 

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, în cadrul unei excursii culturale la Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu” din Câmpina, excursie oferită de Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, se vor decerna premiile acestei ediţii a concursului.

Pagini