Prahova: Primarii vor indemnizatie de reinsertie profesionala si pensii mai mari

Prahova: Primarii vor indemnizatie de reinsertie profesionala si pensii mai mari

Versiune tiparPDF version

Prezenți la ședința Asociației Comunelor din România, filiala Prahova, peste 50 de primari de comune au semnat o rezoluție prin care solicită parlamentarilor modificarea legislației astfel încât, la încetarea mandatului să beneficieze de o indemnizație de reinserție profesională sau de pensii mai mari.

 

Propunerea vizează calcularea indemnizației de reinserție profesională și cuantumul pensiei pentru foștii primari, în funcție de numărul de mandate.

Rezolutia aprobata:

 

„1. Acordarea unei indemnizaţii lunare de reinserţie profesională, pentru o durată de doi ani de la pierderea mandatului sau până la găsirea unui loc de muncă cu un salariu cel puţin egal cu ultima indemnizaţie de primar, primarilor care îşi pierd mandatul şi nu au vârsta de pensionare astfel:
– Pentru un mandat -10% din ultima indemnizaţie de primar;
– Pentru două mandate – 20% din ultima indemnizaţie de primar;
– Pentru trei mandate – 30% din ultima indemnizaţie de primar;
– Pentru patru mandate – 40% din ultima indemnizaţie de primar;
– Pentru cinci sau mai multe mandate – 50% din ultima indemnizaţie de primar.

2.Reducerea pentru primari a vârstei de pensionare, astfel: câte un an pentru fiecare mandat întreg, prin asimilarea activităţii acestuia ca fiind desfăşurată în condiţii deosebite de muncă aşa cum prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

3.Acordarea, pentru primarii care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare, standard sau reduse, la încetarea mandatului, a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, în condiţiile următoare:

Cuantumul indemnizaţiei să fie ca produs al numărului de mandate întregi exercitate cu 2,85 din salariul de bază minim brut garantat în plată.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă nu se acordă primarilor condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate oficială de primar, a unei infracţiuni de corupţie”.